ЕК спря промените по пакет „Мобилност”

Европейската комисия е приела на заседанието си във вторник в Страсбург решение да спре одобрените неокончателно промени в правилата за международните пътни превози. Това съобщи изданието “Политико”, като отбелязва, че решението все още не е представено официално.

Причината комисията да приеме подобно решение е, че новите правила, както бяха договорени преди седмица не помагат, а биха попречили за опазването на околната среда. Новите правила предвиждат допълнително излишно движение на дизеловите камиони по европейските пътища.

Цитиран е заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, по чиито думи ЕК ще успее да спре въвеждането на промените с приемането на ново решение навреме.

Пакетът “Мобилност”, срещу когото България се обяви, предвижда шофьорите да почиват в кабините на тировете не повече от 45 часа на седмица, а през останалото време в хотел. Освен това те трябва да се връщат в страната, в която е регистрирано превозното средство поне веднъж на 4 седмици, а камионът - на 8 седмици.

Коментари

Задължително поле