ЕК съобщи за вълна от дезинформация и реч на омразата преди евроизборите

Европейска комисия, ЕК. Снимка: Владимир Савов

Европейската комисия наблюдава повишение на случаите на дезинформация в навечерието на изборите за евродепутати. Броят на тези случаи е повече от обичайния. Това съобщи говорител на комисията, предаде БТА.

"Засичаме вълна от дезинформация и реч на омразата срещу Европа. Не се заблуждаваме, че този въпрос може да намери решение в Брюксел, но правим всичко възможно да преборим лъжите, доколкото можем. Често се чувстваме самотни в това усилие, необходим е съюз между правителства, неправителствени организации, синдикати, социални мрежи", посочи говорителят по време на днешния редовен брифинг в ЕК.

"Като институция имаме задължението да опровергаем разпространяваната дезинформация, макар да не участваме в кампанията за изборите", добави той по повод гласуването днес във Великобритания. По неговите думи комисията е готова да провери сигнали на британски избиратели, ако са били затруднени да упражнят правото си на вот.

Попитан как очакваната оставка на британския премиер Тереза Мей би се отразила на преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС, говорителят заяви, че ЕК винаги е готова за разговор с британския министър-председател.

Коментари

Задължително поле