ЕК ще поиска обяснение от "Пфайзер" за забавянето на доставките на ваксината за COVID-19

Снимка: Pixabay

Европейската комисия ще поиска разяснения от "Пфайзер" относно закъсненията, съобщени от страните от ЕС за доставката на ваксини COVID-19 през следващата седмица, заяви говорител на ЕК.

"Пфайзер" и Комисията по-рано заявиха, че няма да има повече забавяния през следващата седмица, след като тази седмица имаше забавяния поради реорганизация на дейността в завод на компанията, с цел увеличаване на производството.

Италия заплашва със съдебни действия срещу "Пфайзер" заради закъсненията. В четвъртък специалният комисар за COVID-19 Доменико Аркури заяви, че страната е била уведомена да очаква намаление от 20% през следващата седмица след намаляване на предлагането през тази седмица с почти 30%.

Чешкият министър на здравеопазването Ян Блатни заяви в четвъртък, че доставките на ваксината до страната му са намалели с около 15% тази седмица и с 30% през следващите две седмици. "Ще потърсим разяснения от компанията", каза говорителят на ЕС на пресконференция.

Договорът с ЕС е поверителен и всяка държава има различни договорки с "Пфайзер" за доставки Не е ясно дали американската фирма има законови задължения да доставя определени количества дози седмично, както изглежда изискват някои национални поръчки, или на тримесечие.

Коментари

Задължително поле