ЕК: Aмериканските мита деформират световната търговия

Европейската комисарка за търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че новите американски мита върху стоманата и алуминия деформират световната търговия и могат да подкопаят надеждите за икономически растеж. Тя подчерта, че ЕС няма да предложи отстъпки, за да бъде изключен от американските вносни мита преди 1 май, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде срок до 1 май на ЕС и шест други стани да преговарят за постоянно освобождаване от вносните мита - 25% върху стоманата и 10% върху алуминия.

"Наблюдаваме възстановяване и потенциален растеж в търговията и световния растеж, но той е застрашен от тези мита", каза Малмстрьом пред журналисти в Страсбург. Можем вече да забележим тенденция на нарушаване на търговията, което засяга също и ЕС, допълни тя

По думите й американските мита са "чист протекционизъм". "Не сме предложили на САЩ нищо. Няма да им предложим нищо, за да бъдем изключени от митата, за които смятаме, че не отговарят на правилата на Световната търговска организация (СТО)", каза тя. Очакваме да бъдем изключени от тези мерки постоянно и безусловно, каза още еврокомисарката.

ЕС подготви списък с "балансиращи" мита на стойност 2,8 милиарда евро (3,4 милиарда долара) за американски продукти, ако не бъде изключен за постоянно от тарифите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа