Електромобилите у нас имат минимални преференции

За собствениците на електромобили е най-изгодно да зареждат колите си в домашни условия.

Безплатното паркиране е най-голямата директна полза от колите на ток

В други държави има субсидии до 6000 евро

Цената е решаващ фактор за покупката на всяка стока, като това важи и за автомобилите. По директива от Европейската комисия след 2035 г. на Стария континент ще се продават само електрически нови коли. Принудителната електрификация в повечето държави е съпроводена с редица финансови облекчения и държавни субсидии за потребителите, за да се компенсира частично по-високата цена на електромобилите в сравнение с цената на бензиновите и дизеловите превозни средства.

България е една от малкото страни, в които липсват субсидии за купувачите. Въпреки това обаче дeлът на продадените нови коли на ток постоянно се увеличава.

Продажбата на електрически коли върви по-успешно там, където има инфраструктура от зарядни станции.

У нас собствениците на електрически автомобили могат да се възползват от три основни предимства – получават намалена продуктова такса при първа регистрация, не плащат годишен данък и могат да паркират свободно и неограничено в платените зони в някои големи градове. И докато икономисаната сума от продуктова такса и годишен данък е сравнително скромна, то спестените пари от SMS-и за синя и зелена зона зависят изцяло от начина на живот и собственика на превозното средство. За някои водачи, които непрекъснато трябва да ползват платено паркиране, изгодите могат да бъдат действително големи.

В другите европейски държави правителствата субсидират със суми в размер до 6000 евро покупката на нови електрически коли. Скоро обаче този допълнителен стимул ще отпадне, тъй като пазарът ще предлага само коли на ток.

Реално у нас финансовата изгода от шофирането на електрически автомобил може да се измери най-вече със спестените средства за гориво благодарение на възможността за по-евтино зареждане с електроенергия и по-ниските разходи за поддръжка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили