Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

„Тесла” избра Берлин за първия си завод в Европа Мъск обяви предстоящия строеж на “Гигафабрика 4”

Два случая на африканска чума по свинете в Разградско

Прокуратурата протестира оправдателната присъда спрямо стоматолога, обвинен за причиняване на смъртта на 14-годишно дете

Демет Йоздемир искала да стане адвокат

Правителството отпусна 24 млн. лв. за борба с бедствията

Михайлов титуляр срещу Парагвай

БЧК: Изгубената край Мальовица жена е починала от травмите си след падане

Елена Денева разплака 150 почитатели на поезията

1. Елена Денева
2. Виолета Христова, Елена Денева и Красимир Първанов
Виолета Христова, Елена Денева и Красимир Първанов

Младата, но изключително популярна поетеса Елена Денева, която има хиляди почитатели във фейсбук, представи петата си поетична книга „Благословени върхове на пръстите” на 24 март 2017 г. в галерия-книжарница „София-прес”. Рядко на премиера на книга могат да се видят читатели от четири поколения – от бебета и тригодишни деца, през тийнейджъри и студенти, до 50-годишни утвърдени имена в литературата и 70-годишни любители на изящното слово. Опашката от желаещи да влязат на събитието се проточваше на метри от галерията. Авторката е само на 31 години, но още с първата си книга „Щастие в кибритена кутийка” (2005) тя спечелва овациите на ценителите. След втората книга „Картонен храм” (2006) вече е приета в Съюза на българските писатели, а популярността ѝ в социалните мрежи избухва с третата книга „Натюрморт с пеперуди” (2013), когато хиляди активни потребители споделят и коментират нейните стихове. Много хора тогава се питат кой стои зад псевдонима Amanita Muscaria и са учудени, че тези дълбоки, богато метафорични стихове, със запомнящи се социални и хуманистични послания се пишат от едно младо момиче.

Премиерата се водеше от поетесата Виолета Христова, която сполучливо определи Елена на една Алиса, която ни води из своя малък голям свят: „Трябва да има такова момиче в българската поезия. Не само за хармония и равновесие. А и заради горчивото хапче честност, с което ще стопява импрегнираната ни душевна леност, ще ни лекува от житейски вцепенености и вътрешен фалш…”

Под нежния акомпанимент на китара, дело на Красимир Първанов, поетесата изтръгна сълзи от очите на публиката, прочитайки скромно десетина творби. За да усетим как душевната чистота е вградена в мисълта и метафорния подтекст на тази уж класическа, но изключително въздействаща на психическо ниво поезия. Тук няма да срещнете самоцелни, екстравагантни образи – наистина четем поезия, изригнала вулканично от душата. „Благодаря ти, Елена, че живея по твоето време!” – възкликна на финала Красимир Първанов, който изпълни няколко свои песни по стихове на Елена Денева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.