Елена Йончева: Ще сезираме ЕК, че АПИ отказва проверка за качеството на пътищата

БСП ще сезира Европейската комисия заради отказ на Агенция "Пътна инфраструктура" да бъде разрешена проверката на качеството на изградените пътища през последните пет години. Това обявиха от левицата на извънредна пресконференция в събота.

"Ще сезираме европейските институции - АПИ се опитва да прикрие случая с проверка на пътищата в независима лаборатория", каза евродепутатът Елена Йончева.

В четвъртък от пътната агенция обявиха в своя позиция, че са предоставили на БСП пълен достъп по исканата по Закона за достъп до обществена информация техническа документация за строителството на големи пътни проекти, но в продължение на месец, никой от поискалите ги 11 депутати на левицата не е отишъл да се запознае с тях.

"До този момент АПИ отказва да даде разрешение за взимане на вертикални проби на ядки на българските магистрали и пътища и тяхното предоставяне в независима европейска лаборатория. Вместо разрешение да бъдат взети подобни проби, АПИ ни запознава с проектите на тези точки. Тези проекти са необходими едва след като имаме резултати от пробите", коментира Йончева.

"Ние нямаме съмнение, че по документи нашите пътища, строени последните пет години са в перфектно състояние“, каза още тя.

БСП настоява да бъде проверено качеството на пътищата в независима международна лаборатория. По думите на Елена Йончеваа лабораторните изследвания ще покажат дебелината и отделните пластове на пътната настилка, използването на неподходящи материали и нивото на сцепление.

Коментари

Задължително поле