Елитни африканци идват за маратона в Стара Загора

Елитни африканци идват за маратона в Стара Загора на 31 март. Сред фаворитите за спечелването на класическата дистанция от 42,195 км са двама миналогодишни победители. На старт при мъжете ще застане мароканецът с италиански паспорт Ахмед Насеф, който досега на два пъти остана на крачка от големия джакпот. При жените ще бяга кенийката Рут Матебо, която през 2018-а спечели и трите състезания от верига и грабна за втори пореден път апетитната награда от 20 000 лв.

Двамата обаче ще имат сериозна конкуренция от страна на състезатели от Мароко, Кения, Уганда, чиито лични рекорди са около 2,15 часа. Пристига и украинката Вира Овчарук, която миналата година спечели сребро и още няколко медала в маратонските бягания у нас. За шампионите при мъжете и жените отново е предвиден апепитен награден фонд от по 8000 лв.

Стартът ще бъде даден в 10 часа. Освен класическата дистанция, състезателите ще могат да избират още две – 21 км и 10,5 км. За да могат да участват, всички ентусиасти трябва да се регистрират на сайта на надпреварата до 25 март.

Маратонът в Стара Загора е първият от веригата „Бягането като начин на живот“. Следващият старт е във Варна на 12 май, а последният – в София на 13 октомври. Трасето на столичната надпревара ще бъде изцяло променена, като атлетите ще потеглят от площад „Александър Батенберг“, а не както досега от стадион „Васил Левски“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт