Община Бургас с нова патронажна грижа: Елтехник и водопроводчик да помагат на възрастните

Директорът на бургаския Домашен социален патронаж Валентина Станкова и заместник министър Зорница Русинова коментират грижите за възрастните хора.

Да бъдат наети електротехник и водопроводчик в помощ на възрастните хора за дребни домашни ремонти. Услугата "Патронажна грижа" да разшири предлаганите удобства за нуждаещите се от Домашния социален патронаж. Това са част от новите предложения на Община Бургас.

Социалната услуга в морския град включва още мобилен медицински лаборант, медицински преглед от лекар в дома, обща поддръжка на жилището, посещение на домашен санитар, медицинска сестра, рехабилитатор, психолог и социален работник.

440 милиона лева се очакват по линия на Европейската комисия за борба с КОВИД - 19 за системата на социалното министерство. Голяма част от дейностите с европейски средства ще бъдат да надграждаме такива проекти като патронажната грижа.

Това коментира в Бургас заместник социалният министър Зорница Русинова. Тя обясни, че идеята е да бъдат подпомогнати максимален брой възрастни и нуждаещи се хора. До края на годината с 15 % са увеличени парите за държавно делегирани дейности за социалните услуги. Близо 50 млн. лв. са предвидени в бюджета за следващата година да бъдат отпуснати на местните власти за социалната услуга "Патронажна грижа". 

Един от най-успешните проекти за патронажна грижа в страната е в Бургас. Тя е пилотна за страната и е един от най-добрите инструменти, които помагат на местната власт да обгрижат възрастни хора, хора с увреждания и такива, за които няма кой да се погрижи и трябва да се карантинират у дома. В област Бургас се обслужват ежедневно около 1500 човека. 750 човека получават подкрепа и допълнителната услуга посещение на медицинско лице. 

Центърът разполага с уреди за рехабилитация и раздвижване, както и със служебен автомобил, който помага на екипите да обходят всички свои потребители навреме.

Коментари

Задължително поле