Еманюел Макрон: Търговското напрежение е в ущърб на всички

Американският президент Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел Макрон проведоха разговор на четири очи преди началото на срещата на върха на Г-7 в Биариц, предаде Ройтерс. По време на импровизирания обяд, двамата лидери обсъдиха някои от основните теми на форума.

"Всъщност ние с Емануел Макрон имаме много общо. Приятели сме от доста време – разбираме се добре от време на време. Имаме много добри взаимоотношения и даже бих могъл да кажа, че имаме специална връзка", каза Доналд Тръмп.

Снощи американският президент отново заплаши да обложи с мита френските вина, ако Париж продължи да настоява да бъдат въведени такси за американските интернет гиганти, припомня АФП.

Търговското напрежение е в ущърб на всички, подчерта френският президент Емануел Макрон, както и изрази надежда, че ще успее да убеди партньорите от Г-7 да спрат търговската война, която вече дестабилизира икономическия растеж в целия свят, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

"Поставям си две цели в името на френския народ през следващите няколко дни. Първо – да убедя нашите партньори, че напрежението – и по-специално търговското напрежение – е лошо за всички. Необходима е деескалация, което означава да стабилизираме нещата, за да избегнем търговската война, която започва да се води на различни места. Смятам, че трябва да намерим нов път – нужен е нов тласък, който да насърчи растежа", каза Макрон.

Коментари

Задължително поле