Емил Димитров: В България цените на горивата и в момента са най-ниските от тези на Балканския полуостров

Всичките схеми, които в България съществуваха по времето, когато ние се опитвахме да си вземем виза за Европа или за Америка, всъщност важат и сега", каза пред БНТ председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров. Той коментира и цените на горивата. Според него дълги години горивото умишлено се е потискало ниско, за да може Русия да страда. И за Русия, и за Америка високата цена е изгодна, добави той.

По негови думи фалшиво гражданство много лесно се доказва стига хората в чужбина да се съгласят да сътрудничат на разследващите органи. Става въпрос за подкупи, които вероятно ще бъдат представени под формата на някаква такса.

"В случая е частна история с тези паспорти. Трябва да се прекрати, но пък не трябва въз основа на всичко случило се до момента българите в чужбина, които искат да се чувстват българи, които искат да вземат български паспорт, да бъдат възпрепятствани. Механизмът определено трябва да се смени", каза Димитров.

От началото на годината бензинът е поскъпнал с почти 18%, а дизелът с почти 20%. Според Ревизоро дълги години горивото умишлено се е потискало ниско, за да може Русия да страда. И за Русия, и за Америка високата цена е изгодна.

"Това е голяма политика, ние не можем да влияем. Ето, в България цените и в момента са най-ниските от тези на Балканския полуостров. Това са световни цени и въпреки всичко години наред в България са ниски. Друг е въпросът, че заплатите са ни малки", каза Емил Димитров.

Според него, ако искаме цените у нас да станат по-ниски, можем да спрем заплати, пенсии, добавки, надбавки, помощи и да махнем акциза на горивата.

"Българският премиер, българското правителство по никакъв начин не може да влияе на международните цени, а нашите цени са последствие от международните", каза той.

 

Коментари

Задължително поле