Емил Радев настоява за изследвания на хербицида глифозат

Има съмнения, че препаратът предизвиква ракови заболявания, коментира евродепутатът

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев настоява за независими научни изследвания за влиянието на хербицида глифозат върху здравето на хората и на животните. Той взе участие в пленарния дебат в Страсбург относно използването на оспорвания препарат.

Според българския евродепутат въпросът за употребата на най-широко използвания в света хербицид продължава да бъде актуален, а съществуващото към момента одобрение за неговото използване трябва да изтече най-късно на 31 декември 2017 г. „Към днешна дата глифозат се използва интензивно не само в земеделието, но и за поддръжката на паркове и обществени пространства. Това означава, че в контакт с него са изложени широка гама лица - от селскостопанските работници, влизащи в пряк контакт с продукта, до крайния потребител на земеделската продукция“, коментира евродепутатът.

Самият продукт е силно оспорван, тъй като има съмнения, че предизвиква ракови заболявания, тежки увреждания на плода в утробата на майката, сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт и редица други негативни влияния върху здравето на хората, но и на животните. По думите на евродепутата ясни и категорични заключения за токсичност или безопасност на този хербицид все още липсват. От друга страна обаче продукти, съдържащи глифозат, се използват широко в редица държави, което на практика означава, че дори да се ограничи употребата на територията на ЕС, влиянието върху европейските граждани няма да бъде преустановено.

„За всички нас е изключително важно Комисията и държавите членки да разполагат с достоверни данни относно реалното въздействие на глифозат върху здравето на хората и животните. Тези данни трябва да се основават на независими, задълбочени и прозрачни научни изследвания и проучвания“, изтъкна от пленарната трибуна Емил Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони