Разкриха убийство на милионерка в Пловдив Екзекуцията поръчал синът на жертвата, който вече е покойник

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН

Оставиха за постоянно в ареста мъжа, който опита да убие бившата си съпруга в Шумен

Министър Банов игра шах с кмета на Котел преди да оповести школски ремонти за 3,8 млн. лева

Маникюр прави бюлетината недействителна Ако сгрешите, получавате втора

Доц. Антоний Филипов: Нараняването няма да попречи на Биляна да се състезава

Марин льо Пен ще връща почти 300 000 евро на Европейския парламент

Удариха шампанско в борда на новия кораб, построен в „МТГ-Делфин“ Драгата е трета поръчка на холандска фирма

Вижте верните отговори от днешните матури

Тръгна процесът срещу Румен Овчаров Отхвърлено бе искането на защитата за връщане на обвинителния акт

Министър Петков: Над 50 700 души получават целогодишно топъл обяд

Военни командоси от България и Гърция проведоха съвместно учение на Чешнегирово

Задържаха приближена на Цветан Василев

Жилищните заеми нарастват най-бързо Банките са затегнали условията за отпускане на финансиране

Емил Радев: Нова европейска директива предлага „спасителен пояс” за задлъжнелите предприятия

Нова европейска директива, приета наскоро от Европарламента, предлага „спасителен пояс” на задлъжнелите предприятия. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на провеждащия се във Варна регионален форум на тема „Бизнес и инвестиции”, съобщават от ГЕРБ. Събитието, организирано от Предприемачи ГЕРБ и Фондация „Ханс Зайдел”, събра в морската столица над 100 представители на бизнеса. Пред присъстващите варненският евродепутат представи новите правила, които предвижда директивата за превантивно преструктуриране, втори шанс, процедурите по несъстоятелност и освобождаване от отговорност.

„Директивата ще ограничи ненужната ликвидация на жизнеспособни предприятия, особено на малки и средни фирми. С новите разпоредби те няма да понасят разходи, които са непропорционално по-високи от тези, пред които са изправени по-големите предприятия, и ще могат да се възползват от по-ефикасните производства по преструктуриране. Що се отнася до опрощаването на задължения, директивата е стъпка напред в правилната посока, така че бизнесът да бъде улеснен”, убеден е Емил Радев, който е доктор по право и автор на книгата „Оздравителният план” – първото и засега единствено цялостно изследване на правната природа на оздравителния план според процедурата по несъстоятелност, уредена в Търговския закон.

Евродепутатът акцентира върху необходимостта от механизми за ранно предупреждение, известяващи длъжниците, че спешно трябва да извършат определени видове плащания. „Те трябва да имат и достъп до мерките за превантивно преструктуриране, ако съществува риск да изпаднат в несъстоятелност”, разясни Радев. По думите му едно от важните нововъведения в директивата засяга налагането на мораториум. „Длъжниците, които договарят план за преструктуриране със своите кредитори, ще могат да се възползват от спирането на производствата по индивидуални искове за принудително изпълнение. Това ще даде глътка въздух по време на преговорите по плана”, смята евродепутатът.
Директивата предвижда още в помощ на малките и средни предприятия държавите-членки да предоставят на разположение списък с практически указания за изготвяне на плановете за преструктуриране, съгласно националното право. За да бъде приет, всеки план трябва да бъде подкрепен от мнозинството от засегнатите страни от гледна точка на размера на вземанията или интересите, стана ясно по време на форума.

Емил Радев отбеляза, че новият европейски закон обръща специално внимание на защитата на работниците, чиито права не трябва да бъдат засегнати от процедура за превантивно преструктуриране. „Новите и междинни финансирания пък не могат да бъдат обявени за нищожни, унищожаеми или неприложими в последващо производство по несъстоятелност, с изключение на случаите на измама, недобросъвестност и конфликт на интереси”, подчерта евродепутатът. Той информира, че се въвеждат и разпоредби относно задълженията на управителите на дружества в несъстоятелност.

„В много държави на обявените в несъстоятелност, но почтени предприемачи, им отнема над 3 години да получат опрощаване на задължения и да започнат отново дейност. В резултат на несъществуващи или неефикасни законови рамки те са принудени да се преместят в други страни и след определен разумен срок да подновят работа, но за сметка на значителни допълнителни разходи”, коментира още Радев по повод новите разпоредби относно възможността да бъде даден втори шанс на бизнеса.
„Предприемачите не могат да се възползват ефективно от втори шанс, ако трябва да преминат през отделни производства с различни условия на достъп и срокове за опрощаване на задължения. Ето защо директивата предвижда възможност за консолидирането на тези задължения в едно производство. Тя не включва обвързващи правила относно свръхзадлъжнялостта на потребителите, но чрез мое законодателно предложение с нея се препоръчва на държавите-членки в най-кратки срокове да започнат да прилагат разпоредбите за опрощаване и на техните задължения”, отчете Емил Радев, който от години работи да се сложи край на т. нар. „вечни длъжници” у нас.

„Искрено се надявам да не се налага да използвате разпоредбите в новата директива, но тя определено може да помогне да спасите бизнеса си, вместо да стигате до ликвидация”, увери присъстващите предприемачи Емил Радев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.