Емил Радев отново дари книги на варненската библиотека

Директорът на библиотеката Радка Калчева благодари на Емил Радев за поредното дарение и връчи първата абонаментна карта на 3-годишната му дъщеря.

Бебе на 2 месеца е най-малкият притежател на читателска карта

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев отбеляза Деня на народните будители, като дари за десета поредна година книги за фонда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. Голяма част от изданията са на историческа тематика, останалите са романи от съвременни български автори и детска литература. "Бъдете и будете, скъпи приятели. Като пазители на книжовното наследства Вие носите светлината на знанието, която е крепила българския дух и в най-мрачните времена", поздрави екипа на библиотеката Емил Радев.  

Той определи като по-страшни от инфлацията излезлите наскоро резултати от проучване, според които 35% от българите не са прочели нито една книга през последната година. Според Радев това е тревожно, тъй като от четенето и образованието зависи бъдещето на нацията ни. 

Регионалната библиотека привлича читатели с различни иновативни инициативи. Една от тях е Стаята на приказките, която се провежда веднъж седмично в детския отдел. Редовно я посещава с майка си най-малкият притежател на читателска карта - двумесечната Ани, каза директорът на библиотеката Радка Калчева. Според нея около 25% от читателите са ученици. 

На голям интерес се радва и библиоматът, с който РБ "Пенчо Славейков" се сдоби с помощта на Емил Радев в началото на 2021 г. Той позволява на читателите да направят заявка за заемане на книги онлайн, а след това да си ги вземат в удобно за тях време от клетките с електронни ключалки с код. Скоро във Варна ще бъде монтиран втори библиомат на пл. "Съединение", каза Калчева при откриването на изложбата "Непознатият Христо Самсаров". Експозицията проследява живота на възрожденския учител, кмет, народен представител и първи преводач на Сервантес на български език.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони