Откриват новите санирани блокове в Благоевград

Възрастен мъж изпадна в мозъчна смърт и стана донор на черен дроб

Трудната бременност на Джесика Симпсън

Поощряват младите хора да стават родители по-рано

ЕС прие извънредни мерки при Брекзит без споразумение

Насрочват до месец делото за убийството на Виктория Маринова

Съдят интернационално трио наркоградинари

Асен Гагаузов, БСП-Сливен: Обвързваме евентуалното спечелване на евроизборите с предсрочни избори за НС

Дневници на първите законотворци показват във Велико Търново навръх 22 март С богата програма Читалище „Надежда – 1869“ чества своята 150-годишнина

Строят хеликоптерна площадка край Симитли по трасето на АМ „Струма“ Подписани са договорите за надзор при изграждането на тунел Железница

Цветанов за новата си имотна сделка: Доплатих 100 хил. лв. за 39 кв. м повече в същия район

39 хиляди семейства, чиито деца не ходят на училище, са санкционирани

Медиците от Спешна помощ в Русе оттеглят заявленията си за напускане

Христина Шопова: Фестивалът “Blagoevgrad Blues&Jazz”е уникален, съчетава блус и джаз

Ефективна присъда получи сливенец за катастрофа със загинал и двама ранени

Емил Радев: Развитието на социалните предприятия е ключът към повече заетост в Европа

„Социалните предприятия представляват един изцяло нов бизнес модел, допринасящ съществено за създаването на повече заетост в Европа, като през последните години те набират все повече популярност, въпреки пречките пред тяхното съществуване. По данни на Европейската комисия от 2013 г. в ЕС има повече от 2 млн. социални предприятия, които дават работа на приблизително 14.5 млн. души, а цифрите към днешна дата вероятно са още по-големи“, коментира по време на изслушване в правната комисия на Европейския парламент българският евродепутат Емил Радев. Той е докладчик в сянка по досието, което предстои да бъде разгледано от комисията.

По думите на Радев предизвикателствата, пред които този тип предприятия са изправени са огромни – в това число липса на разпознаваемост, липса или недостиг на финансови средства, както и неясна и разпокъсана правна рамка. В някои държави-членки дори липсва каквато и да е правна уредба или дори дефиниция относно тяхното съществуване. В тази връзка българският представител в ЕП смята за изключително важно възможно най-скоро да бъде внесена яснота в правния мир относно юридическата същност на социалните предприятия, като по този начин ще се улесни и тяхното бъдещо развитие.

„Един от основните въпроси, който трябва да решим е какво да бъде законодателството по отношение уредбата на този тип предприятия. Тепърва ще работим по досието и трябва да намерим най-правилният подход за регулация на социалните предприятия, чрез който да постигнем желаните резултати“, каза в своето изказване Радев. В представеното проучване беше изтъкнат моделът на частична хармонизация, като по този начин на европейско ниво ще бъдат уредени най-съществените елементи от тяхната идентичност, а всички останали въпроси по тяхната регулация ще бъдат оставени на отделните държави-членки.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.