София – бизнес център за хора с големи заплати

Несебърските рибари: Морето дава сафрид и барбун Тази година чернокопът не си хвърлил хайвера

Счетоводните къщи да не приемат пари в брой

Цвета Караянчева връчва наградата „Студент на годината”

Гърция изпраща 400 военни срещу мигрантите по границата с Турция

Сладкото намалява имунитета

Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

Дворецът в Балчик получи наградата на БТС Уникалният комплекс е №1 в 100-те национални обекта

САЩ експулсираха двама китайски дипломати, опитали да проникнат във военна база

„Мис Свят 2019” ще работи за устойчива промяна за жените Красавица от Ямайка грабна титлата

Антинаграда за гаврата с „Под игото”

Нено Димов: Общините подлежат на санкции, ако не изпълнят целите за чистота на въздуха ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва, каза екоминистърът

Автобус на градския транспорт в Ямбол пропадна в дупка

Марк Жирардели: Без втора кабинка ще изпаднем в застой

Кестените са богати на минерали и витамини Подходящи са за консумация от хора с глутенова нетолерантност

Емил Радев: Развитието на социалните предприятия е ключът към повече заетост в Европа

„Социалните предприятия представляват един изцяло нов бизнес модел, допринасящ съществено за създаването на повече заетост в Европа, като през последните години те набират все повече популярност, въпреки пречките пред тяхното съществуване. По данни на Европейската комисия от 2013 г. в ЕС има повече от 2 млн. социални предприятия, които дават работа на приблизително 14.5 млн. души, а цифрите към днешна дата вероятно са още по-големи“, коментира по време на изслушване в правната комисия на Европейския парламент българският евродепутат Емил Радев. Той е докладчик в сянка по досието, което предстои да бъде разгледано от комисията.

По думите на Радев предизвикателствата, пред които този тип предприятия са изправени са огромни – в това число липса на разпознаваемост, липса или недостиг на финансови средства, както и неясна и разпокъсана правна рамка. В някои държави-членки дори липсва каквато и да е правна уредба или дори дефиниция относно тяхното съществуване. В тази връзка българският представител в ЕП смята за изключително важно възможно най-скоро да бъде внесена яснота в правния мир относно юридическата същност на социалните предприятия, като по този начин ще се улесни и тяхното бъдещо развитие.

„Един от основните въпроси, който трябва да решим е какво да бъде законодателството по отношение уредбата на този тип предприятия. Тепърва ще работим по досието и трябва да намерим най-правилният подход за регулация на социалните предприятия, чрез който да постигнем желаните резултати“, каза в своето изказване Радев. В представеното проучване беше изтъкнат моделът на частична хармонизация, като по този начин на европейско ниво ще бъдат уредени най-съществените елементи от тяхната идентичност, а всички останали въпроси по тяхната регулация ще бъдат оставени на отделните държави-членки.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.