„ЕМКО“ е в забранителния списък на Държавния департамент на САЩ за търговия с оръжие

По информация на „Труд“, оръжейната фирма на скандално известния бизнесмен Емилиян Гебрев – „ЕМКО“, фигурира в списък (бюлетин) на Държавния департамент на САЩ, в който са включени фирми от Китай, Русия, Северна Корея, Судан, Сирия, Турция и други държави, на които е забранено да търгуват с американски фирми. „ЕМКО“ е единствената фирма от България, която е попаднала в забраната. На практика това означава, че Гебрев е обявен за „персона нон грата“ при сделките за оръжие, сключвани с дружества от САЩ. Още през 2015 г. американски фирми, търгуващи на българския пазар, са разпространили списъка на Държавния департамент, като са поставили на българските производители и търговци на оръжие въпроса – дали закупуват материали и комплектовки или ползват услугите при производството на оръжие от посочените в списъка фирми, като в разпространените писма изрично се сочи, че фирмите в списъка имат забрана за търговия със САЩ.

Това несъмнено е силен удар по и без това силно компрометираното и лишено от лиценз дружество „ЕМКО“, като не е единственият случай, при който Гебрев попада в полезрението на американските власти. Припомняме, че още през 2001 г. кораб, натоварен с 30 млн. патрони за автомат „Калашников“, собственост на „ЕМКО“, бе арестуван от митническите власти в САЩ, заради което фирмата отново изгуби лиценза си, но тогава Гебрев, при управлението на Иван Костов, успява да се измъкне сух от скандала.

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет отне през юли тази година лицензът на „ЕМКО“ за търговия с оръжие, заради допуснати сериозни нарушения и пропуски относно изискванията към устройството на обектите, предназначени за търговия с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, на правилата за съхранение, както и на условията за планирането и проектирането на строежите. По отношение на пожарната безопасност и защита на населението, също бяха констатирани несъвместими с нормативните правила практики, застрашаващи живота и здравето на работниците и гражданите.

„Труд“ научи, че сериозни нарушения са били допуснати и в складовете на фирмата в Долно Езерово, Белица (Трявна) и Търговище, които помещения не отговарят на изискванията за съхранение на материали за военната промишленост – включително липсват охранителни съоръжения и наблюдение, както и противопожарни инсталации, като складовете са претъпкани с оръжие и боеприпаси, които не могат да се съхраняват заедно в едно и също помещение.

В допълнение, според източници от ВМЗ – Сопот, „ЕМКО“ държи на склад в държавното предприятие огромно количество продукция с изтекъл срок на годност, която е потенциално опасна за служителите и работниците на предприятието, а и

за цивилното население в случай на инцидент, като въпреки прекратените договори между двете дружества за съхранение на продукцията, „ЕМКО“ и досега не е предприело действия, за да освободи заетите складове и да неутрализира рисковете от негодната си продукция.

Припомняме, че през последните месеци „ЕМКО“ и собственикът му Емилиян Гебрев бяха замесени в незаконен опит да придобият контрола и собствеността върху „Дунарит“, чрез прехвърляне на запорирани от НАП и КОНПИ акции в предприятието. Държавата предприе стъпки за изкупуване на задълженията на „Дунарит“ и решаване на сложния ребус със собствеността върху завода, намиращ се и досега под фактическия контрол на избягалия в Сърбия Цветан Василев. Прокуратурата от своя страна също повдигна обвинения на Гебрев за участието му в организирана престъпна група за източване на предприятието и пране на пари. Именно чрез „Дунарит“ и не без помощта на Гебрев, Василев продължава и до момента да получава необходимите му парични средства за личните си нужди, както и за финансирането на медийни кампании срещу държавното обвинение, продължаващи вече трета година.

Независимо от незаконния опит за придобиване на „Дунарит“, медиите, контролирани от Цветан Василев и Иво Прокопиев, всячески се опитват да легитимират Емилиян Гебрев като „собственик“ на същото предприятие, въпреки безспорните доказателства, че акциите на предприятието следва да са под контрола на държавните органи. Самият Гебрев изкара на улицата и работниците на „ЕМКО“, в няколко поредни протеста, всявайки у тях страх, че от законосъобразните действия на държавата по отнемането на лиценза на дружеството, могат да загубят работните си места. Същевременно Гебрев не е предприел и досега никакви практически действия, за да отстрани констатираните от проверяващите органи нарушения на условията за съхранение на военната продукция.

Несъмнено обаче включването на „ЕМКО“ в забранителния списък за търговия на Държавния департамент на САЩ, е силен лакмус за това, че най-важният ни съюзник в НАТО внимателно следи ситуацията с българския военно-промишлен комплекс и очевидно е наясно с надеждността или не, на играчите на пазара на военна продукция. А „ЕМКО“ на Гебрев явно не е надежден участник на пазара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България