Старши комисар Пламен Томов е новият директор на ОДМВР Монтана

Разкриха убийство на милионерка в Пловдив Екзекуцията поръчал синът на жертвата, който вече е покойник

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН

Оставиха за постоянно в ареста мъжа, който опита да убие бившата си съпруга в Шумен

Министър Банов игра шах с кмета на Котел преди да оповести школски ремонти за 3,8 млн. лева

Маникюр прави бюлетината недействителна Ако сгрешите, получавате втора

Доц. Антоний Филипов: Нараняването няма да попречи на Биляна да се състезава

Марин льо Пен ще връща почти 300 000 евро на Европейския парламент

Удариха шампанско в борда на новия кораб, построен в „МТГ-Делфин“ Драгата е трета поръчка на холандска фирма

Вижте верните отговори от днешните матури

Тръгна процесът срещу Румен Овчаров Отхвърлено бе искането на защитата за връщане на обвинителния акт

Министър Петков: Над 50 700 души получават целогодишно топъл обяд

Военни командоси от България и Гърция проведоха съвместно учение на Чешнегирово

Задържаха приближена на Цветан Василев

ЕММИ – сбъдната приказка за Кал Още с дипломния си филм 24-годишният Калоян Атанасов взима над 30 награди от международни фестивали

В Щатите Калоян си има и друга страст-айкидото

От една година е арт директор и на цялото студио Baobab

Кадър от филма “Crow: The Legend”, донесъл на Кал наградата ЕММИ.

Денят 3 май ще е особено вълнуващ за младия художник на анимационни персонажи Калоян Атанасов. Тогава в градчето Пасадина до Лос Анджелис той ще получи своята ЕММИ-най-престижната награда за телевизионни продукции в САЩ. Връчва му се за работата по филма Crow: The Legend, в който всички персонажи са нарисувани от него. Наговото лично ЕММИ е “За изключително индивидуално постижение в областта на анимацията” в раздел “Дизайн на персонажи”.

Когато имената на носителите на ЕММИ са обявени в края на март, той звъни на родителите си: “Изпратих на мама един линк към статия, може да я прочете на глас в колата”. Така разбират за триумфа му, а щастливата майка Таня Атанасова споделя това с приятелите си във фейсбук. “Калоян не дава интервюта. Не обича да е в светлината на прожекторите”, каза Таня пред “Труд”.-Не е точно от скромност. По-скоро смята, че това би го разсеяло в работата му.”

Калоян се ражда в Пловдив, където родителите му имат софтуерна компания. Расте като живо и будно, дори палаво, но много дисциплинирано дете. На 2 години и половина започва да рисува изключително сполучливи фигури-например животни, и то така, че всеки ги разпознава. Прави го по негов си странен начин-без да вдига изобщо молива от хартията.

Трите студентски награди ЕММИ на Кал, Еко и Джон и студентската им награда БАФТА.

Започва да рисува например динозавър от опашката, минава през гърба, нагоре през главата, връща се при шията, рисува краката и стига до точката, от която е започнал. На 3 години детето чудо е погълнато от анимационните филми и вече е убедено, че като порасне, иска да прави това.

Рисува непрекъснато. Когато родителите му отиват на бизнес среща, го вземат спокойно със себе си. Дават му използвани листове, напечатани от едната страна, той ги обръща откъм бялата страна, сяда на един стол с подгънати под себе си крака и рисува. Не мърда в продължение на 2 часа, докато трае бизнес срещата. В ресторанта пък рисува върху салфетките. Затова родителите започват да носят тефтери.

Петгодишният Калоян започва да ходи на кръжок по рисуване. Преди да тръгне в I клас, преподавателят казва: “Това дете не е за тук. Рисува страхотно, а децата тук ако нарисуват животинче, което напомня на коте, е победа за нас. А той рисува автентични динозаври!”.

Тогава в Стария Пловдив в своя школа има Ахмед Чаушев, много уважаван художник и педагог. Но тъй като той подготвя по-големи деца за художествената гимназия и академията, записват Калоян в друга група с деца до IV клас. Там веднага се откроява с уникалните си фигури от пластелин и още когато е по средата на I клас, Чаушев го взема при шестокласниците. Второкласникът Калоян вече е в групата на кандидатите за академията. Чаушев коментира, че по рисунките на учениците му не може да се определи кои са на 17-18-годишните кандидат-студенти и кои-на 8-годишния Калоян.

Кадър от дипломния филм на Кал, Еко и Джон “The Wishgranter”, включен в официалната селекция на над 50 кинофестивала и спечелил до момента над 30 награди.

Когато е в III клас, майка му печели зелена карта, а когато завършва IV клас, семейството се пренася в Колорадо Спрингс в САЩ. Най-ентусиазиран от всички е Калоян. Преди това той учи английския със същата страст, с която рисува. “Той така и не можа да се хареса на началната си учителка, неизвестно защо, а се стараеше. Може би затова прие с такъв ентусиазъм преместването”, коментира Таня.

В новата страна се адаптира много лесно и бързо. Записват го вместо в V, в VI клас. В началото се справя толкова добре с английския, че когато учителите му разбират, че е пристигнал в Америка през август, а през октомври говори свободно езика, са шашнати.

В Щатите Калоян си има и друга страст-айкидото. Продължава и с уроците по рисуване. На 13 години пожелава да ходи да рисува голи тела. Причината е, че такива творби са задължителни в портфолиото на всеки кандидат за училище по изкуствата, наред с натюрморти, пейзажи с акварел и масло, графики, скулптури.

Да, но в Щатите не е разрешено да рисува голи тела, докато не навърши 16 години. Тогава двамата му родители подписват декларация, че са съгласни да “изложат на голотии” непълнолетния си син.

Джон Макдоналд, Еко У и Калоян Атанасов на сцената на 38-те College Television Awards (май 2017 г.)-получават своите “Студентски ЕММИ” награди за “The Wishgranter”.

За никого не е изненада, че детето-чудо постъпва в най-престижния колеж за 3D анимация в САЩ-Ringling College of Art and Design в Сарасота, Флорида. Там има късмета да попадне на трети изключителен преподавател и завършва най-високо ценената в момента триизмерна компютърна анимация.

Дипломната му работа е анимационният филм The Wishgranter, който създава заедно с приятелката си Еко У и най-добрия им приятел Джон Макдоналд. Филмът разказва историята на едно магическо същество, което живее под земята и изпълнява желанията на всеки, който пусне монета във фонтана над главата му. Анимацията е в официалната селекция на над 50 фестивала. “Какво означава да създадеш 4-минутна анимация? За сравнение: за да се изработи анимация от 60 минути, от 3 до 5 хиляди човека работят по него в продължение на минимум 3 години. Бил е нечовешки труд”, коментира Таня.

Екипът на “The Wishgranter” на 43-те “Студентски Оскари” – от ляво надясно: Кори Уолъс (автор на музиката), Калоян Атанасов, Еко У, Джон Макдоналд. Филмът им спечели сребърен “Студентски Оскар”.

До момента филмът е спечелил общо над 30 международни награди. Сред тях са сребърен студентски “Оскар” (Student Academy Award), студентско ЕММИ (College Television Awards), студентска БАФТА (BAFTA Student Film Awards, или наградите на Британската Академия за филмово и телевизионно изкуство), “Анимационен филм на 2016-а” на Националния Борд на филмовите критици (National Board of Review).

Кал започва работа в студио Baobab. През ноември то 2018 г. пуска филма Crow: The Legend (“Легенда за гарвана”). Създаден е по красива индианска легенда: “Настъпила зима и животните измръзнали. Някой трябвало да се жертва и да се издигне до Слънцето, за да донесе огън на земята, за да се стоплят. Гарванът се решил-той бил сладкогласен и пъстроцветен. Но в този полет високо високо, крилете му се овъглили и красивият гарван се оказал с почернели криле и прегракнал глас, но донесъл огън и спасил приятелите си в гората”. Един красиво нарисуван филм, като всичките герои са дизайн на Кал Атанасов.

За озвучаването на персонажите е ангажирано цяло съзвездие от знаменитости. Музиката е на топ композитора и певец Джон Леджънд, автор на хита All Of Me. Във филма той озвучава гарвана и пее. В други роли звучат гласовете на Опра Уинфри, Диего Луна от “Междузвездни войни”, Констанс У, нашумяла актриса от сериали и Лиса Коши, актриса, комедиант и влогър с над 15 милиона последователи в YouTube. От ноември миналата година филмът е събрал над 7 милиона гледания през различните платформи. По-рано печели и наградата Annie за най-добра продукция на виртуалната реалност и други 4 номинации за наградата Emmy.

Кал Атанасов е арт директор на филма, а от една година е арт директор и на цялото студио Baobab. Споделя, че е изключително щастлив, че живее където му харесва и работи каквото му харесва.

Наградата БАФТА 2017 се печели за първи път от 2 филма с равни гласове от журито: “Once Upon the Line” (на Алисия Ясина) и “The Wishgranter”. От ляво надясно: Алисия Ясина, Джон Макдоналд, Еко У, Калоян Атанасов.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.