Започваме учебната година и отбелязваме Деня на София със „Зареди карта – стани читател“

Стартира седмото издание на инициативата „Стара хартия за нова книга“

„Меден рудник“ на хоро, празнува 99 години

Легенди се носят за любовния живот на Видин Даскалов През 2019-а се навършиха 90 години от рождението на великия оперетен артист

Борис Джонсън: Великобритания ще се освободи от оковите на ЕС като Невероятния Хълк

Поне един човек е загинал при стрелба в Торонто (СНИМКИ)

Мая Манолова: Подкрепата за мен означава да застанеш срещу модела на управление

6 млн. евро за митичната кола на Джеймс Бонд Aston Martin DB5 продаден на търг

Пожарът край Сухото езеро в Рила е локализиран

Винсент Касел и Тина Кунаки: Романтиката продължава

Цецо Елвиса: Само Емил Димитров се равнява с Краля

Майка загина, дъщеря й е ранена след взрив на такси на бензиностанция

Кой е открил Америка според блондинките?

Жертвите на наводненията в Испания станаха 6 (ВИДЕО)

Едуард Сноудън е подал молба за убежище във Франция

Енергийната стойност вече ще е обозначена на етикетите на всички бири в ЕС

На етикетите на бирените бутилки и кенове, в продажба на територията на ЕС, вече ще се предоставя информация за съставките и енергийната стойност на пивото. За това се споразумяха Европейската комисия и асоциациите на пивоварите от държавите в ЕС и Европейската комисия подписаха Меморандум до 2022 г.

Амбициозните цели бяха договорени доброволно с ЕК и бяха приети от Общото събрание на Пивоварите на Европа през юни тази година. Целта на меморандума е компаниите да поемат отговорност за въвеждането на тази практика, а браншовите организации да подкрепят тези усилия, включително чрез мониторинг и широка отчетност, съобщиха от Съюза на пивоварите у нас.

„Възползвам се от възможността да ви поздравя за ангажиментите ви към етикирането на пивото. Бих искал също да ви насърча да продължите да бъдете пионери по този въпрос в по-широкия алкохолен сектор. Потребителите имат право да знаят повече за това, което съдържат напитките им и как се отразява то върху здравето им. Те искат информацията да е ясна и прозрачна – непрекъснато получаваме това послание по време на работата си в сферата на общественото здравеопазване и безопасността на храните“, заяви еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

С днешна дата в Европейския съюз 2 от всеки 3 бири вече имат информация за калориите, а 4 от всеки 5 бири – за съставките. В същото време България е сред първенците в изпълнението на този доброволен ангажимент на бранша, като приблизително 98% от произвежданото в страната пиво вече има върху етикетите си тази информация.

Меморандумът за разбирателство и Brewers’ Ambition 2022 бяха подписани от 37 организации, включително 25 национални асоциации на пивоварите. На събитието бяха представени стотици различни марки бира от цяла Европа, включително и от България, които показват доброволното прилагане на изискванията за етикиране. Това демонстрира мащаба на ангажимента и все по-голямото разнообразие в бирения сектор на стария континент, който вече включва над 9500 пивоварни.
Най-общо една европейска лагер бира тип Пилзен има 90 – 92% вода, 4,2% алкохол, 2,9% въглехидрати, 0,3% белтък и 0% мазнини. Благодарение на естествените си съставки пивото съдържа и 0,2% фибри, 1000 микрограма/л. фенолни антиоксиданти, витамини и минерали. В една бутилка от 0.5 литра бира усреднено се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза витамини В комплекс. В 100 ml бира има 42 кcal.

„За пивоварния сектор е голяма чест и в същото време отговорност, че еврокомисарят по здравеопазването Андрюкайтис официално подписа Меморандума за разбирателство и Brewers’ Ambition 2022. На събитието присъства и генералният секретар на една от най-големите антиалкохолни организации – Европейския алианс за алкохолни политики EUROCARE, което показва, че усилията на пивоварния бранш имат позитивен ефект както за по-доброто информиране на потребителите, така и за намаляване на злоупотребата с алкохол“, коментира изпълнителния директор на Съюза на пивоварите в България, Ивана Радомирова.

В рамките на събитието, генералният секретар на Пивоварите на Европа Пиер-Оливие Бержерон коментира, че в ЕС има спад на употребата на алкохол като цяло. Конкретно за пивото, той заяви, че през последните пет-шест години консумацията на бира в Европа се стабилизира и дори леко се повиши за последните две години. В същото време безалкохолната бира вече има сериозен дял в общия обем на бирения пазар, което се очертава и като трайна тенденция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.