Енергийният министър: Вероятно КЕВР ще приеме увеличение на цената на природния газ с около 13,89 %

Най-вероятно КЕВР ще приеме увеличение на цената на природния газ с около 13.89 %. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БТВ във връзка с цената на природния газ.

Петкова се позова на изявление на Регулатора. Тя поясни, че очаква КЕВР да излезе със свое решение по отношение на цената на природния газ. По думите ѝ на 25 септември ще се проведе обществено обсъждане във връзка с цената на природния газ. „КЕВР ще каже какво предложение ще приеме. „Булгаргаз“ е предложил 14%“, каза министърът.

„Хубаво е българските граждани да знаят каква е технологията за определяне на цената му. България доставя природен газ от Руската федерация. Всички определени елементи по отношение на цената на природния газ са ясно заложени в договора между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт".

По думите ѝ формулата е свързана с цената на петролните продукти и курса на щатския долар. „С такава формула работят една голяма част от държавите. Тя е общоприета, има методика към договора. Отделно от това цената се определя от КЕВР. Няма човек и политик, който да не се притеснява от евентуални рискове за увеличаване на цените на енергийните ресурси. Всичко това влияе върху бизнеса, върху битовите потребители. Няма как да не се притесняваме, но трябва да отчетем, че става въпрос за цени, които са определени в рамките на договор“, допълни още Петкова.

 

Коментари

Задължително поле