Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието приел 100 милиона долара подкуп от Ел Чапо

Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието е приел подкуп в размер на 100 милиона долара от наркобоса Хоакин Гусман, наричан Ел Чапо (Късия), твърди свидетел по дело, предаде Би Би Си.

Алекс Цифуенес, който твърди, че в продължение на години бил близък с Ел Чапо, каза пред съд в Ню Йорк, че съобщил на властите за подкупа през 2016 г.

Пеня Нието бе президент на Мексико от 1 декември 2012-а до 30 ноември 2018 г.

Гусман е обвинен, че ръководи картела Синалоа, който според прокуратурата е най-големият доставчик на наркотици в САЩ.

Делото срещу Гусман (61 г.) се води в Бруклин от ноември миналата година, след като той бе екстрадиран от Мексико по обвинения в САЩ за трафик на кокаин, хероин и други наркотици, като лидер на смятания за най-голям наркокартел в света.

Според Цифуенес Нието поискал първоначално 250 милиона долара, но в последствие се е съгласил на 100 милиона. Плащането било направено от приятел на Ел Чапо през октомври 2012 г., след като на 1 юли Нието бе избран за президент.

Бившият президент не е коментирал това обвинение, но преди е отхвърлял обвинения в корупция.

Цифуенес е колумбийски наркобарон, който твърди, че бил дясната ръка на Ел Чапо. Според прокуратурата той бил секретар на подсъдимия наркобос и бил с него две години, когато се укривали от властите в планини в Мексико.

Той бил задържан в Мексико през 2013 г. и по-късно екстрадиран в САЩ, където след споразумение с прокуратурата се призна за виновен по обвинения в наркотрафик.

Коментари

Задължително поле