Епидемиолог номер едно на Китай: Ефективността на китайските ваксини е ниска

В едно от редките признания за недостатъците на китайските ваксини срещу коронавируса директорът на китайските Центрове за контрол и превенция на заболяванията Гао Фу каза, че ефективността им е слаба и правителството обмисля да ги комбинира, за да подсили действието им.

"Китайските ваксини не дават много висока степен на защита", каза вчера Гао на пресконференция в югозападния китайски град Чънду, информира БТА.

Китай достави стотици милиони дози от ваксините си на други държави, като едновременно с това се опитва да всява съмнения в ефективността на западните ваксини, отбелязва АП.

"Сега официално обмисляме дали трябва да използваме различни ваксини от различни производители в имунизационния процес", каза Гао.

Ефективността на ваксината срещу коронавирус на китайския производител "Синовак" при предотвратяване на асимптомните инфекции е 50,4 процента, казват изследователи в Бразилия. За сравнение, ефективността на ваксината на "Пфайзер" се оценява на 97 процента.

Пекин все още не е одобрил нито една чуждестранна ваксина за използване в Китай, където коронавирусът за пръв път се появи в края на 2019 г.

Гао не даде подробности за евентуални промени в имунизационната стратегия, но спомена и РНК ваксините като възможна насока на бъдещи разработки. Китайските ваксини не са базирани на тази технология.
Към 2 април в Китай и двете дози на ваксините са поставени на около 34 милиона души, а първа доза - около 65 милиона.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия