Ердоган: Важно е да си сътрудничим със САЩ, за да изчистим Сирия от терористите

Снимка: Архив

За нас е важно да си сътрудничим със САЩ, за да изчистим Сирия от терористите, заяви турският президент Реджеп Ердоган в Анкара.

Турция няма да може да се справи с нова вълна от бежанци, ако кризата в Сирия не бъде разрешена, каза още турският президент, цитиран от БНГЕС. По думите му страната му е приела 3,5 млн. сирийски бежанци, освен това има и мигранти от други страни. Така общият брой на бежанците става 5 млн.

Ердоган добави, че Турция осигурява безопасност за цяла Европа, като задържа потока бежанци. "Турция вече не е в състояние да се справя, ако от Сирия се втурне нова вълна бежанци. (...) За да могат сирийците, които са у нас, да се върнат в родината си, трябва страната им да се почисти от терористи. Терористичната групировка ИД в Сирия беше победена. Сирийските кюрдски сили за самоотбрана сега повече от всички пречат на завръщащите се бежанци", каза президентът.

Той припомни, че още при бившия президент на САЩ Барак Обама Турция е предложила създаване на зона за сигурност в Северна Сирия. "За съжаление с Обама това не се получи. Сега има споразумение за зоната с президента Тръмп. Очакваме съюзническото поведение от САЩ: да бъде с нас в нашите усилия за борба с кюрдските сили в Сирия, но американците им доставиха около 50 000 камиона с оръжие, което е много тревожно и неприемливо за нас", каза Ердоган.

Коментари

Задължително поле