Ердоган е готов за среща с Мицотакис

Реджеп Ердоган

Докато турският президент Реджеп Тайип Ердоган остави отворена възможността за среща с премиера Кириакос Мицотакис, неговият външен министър Мевлют Чавушоглу настоя, че дневният ред на предстоящите проучвателни контакти между Атина и Анкара трябва да включва „всички разногласия“, а не само морските райони на отговорност, както иска Гърция, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Позовавайки се на неотдавнашните разговори, проведени с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германския канцлер Ангела Меркел, Ердоган подчерта, че „във всички тези разговори искането за среща с Гърция и г-н Мицотакис беше въпрос, към който се отнасяме положително“.

„Имаше и срещи между нашите външни министри. Ние от своя страна се съгласихме да започнем проучвателни разговори. Сега, след нашите специални представители, може да има среща между мен и премиера. Ние сме отворени да предприемем тези стъпки “, каза той и добави, че „събитията се движат в тази посока“.

Изявленията му се различават от тези преди около 10 месеца, когато според съобщенията той отказа да седне „на една маса“ с гръцкия премиер, когато беше поканен на среща от българския премиер Бойко Борисов.

В същото време обаче Чавушоглу каза пред вестник Sabah по отношение на проучвателните контакти, че Анкара е дала да се разбере още от самото начало, че "сме готови да се срещнем безусловно и да обсъдим всички въпроси".

„Изследователските контакти включват всички въпроси на разногласията“, каза той.

Всички въпроси, обсъждани в предходните 60 кръга от преговори, които бяха прекъснати през 2016 г., ще бъдат обсъдени в проучвателните контакти, добави той.

В сряда външният министър Никос Дендиас отново заяви в Лисабон, че правото на Гърция да разшири териториалните си води „не подлежи на обсъждане“ и че Турция трябва да спазва международното право по този въпрос. „Не е нужно да преговаряме с друга държава за разширяване на териториалните си води.“

Коментари

Задължително поле