Ердоган заплаши САЩ: Ще признаем геноцида над индианците

“Обръщам се към американската публика и към останалия свят - тази мярка няма никаква стойност, ние не я признаваме”, заяви Реджеп Ердоган по адрес на резолюцията на US Конгреса, признаваща арменския геноцид.

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган обяви, че турският парламент може да приеме резолюция за геноцида на индианците при колонизацията на Америка в отговор на признанието на арменския геноцид в Османската империя през 1915 година, съобщи РИА Новости.

В четвъртък Сенатът на САЩ прие резолюция за необходимостта от официално признаване и запомняне на арменския геноцид. Резолюцията е предназначена да изрази мнението на горната камара на парламента, че САЩ трябва да почетат арменския геноцид чрез официално признание и памет. Освен това тя съдържа призив за предотвратяване на опитите за приобщаване на американските власти или за свързването им с отричането на арменския геноцид „или друг геноцид“, както и за насърчаване на осведомеността за арменския геноцид. Турското външно министерство осъди тази резолюция.

„Открихме над един милион документи за събитията от 1915 година. Елате, изучете ги. Ние говорим с документи в ръка. Ние също трябва да излезем срещу вас с такива решения на нашия парламент. И ще го направим. Възможно ли е да мълчим за индианците, говорейки за Америка. Това е позорна а страница за САЩ“, заяви Ердоган на A Haber.

Коментари

Задължително поле