Ердоган: Мюсюлманите са изтласкани в ъгъла на новата глобална система

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че мюсюлманите са изтласкани в ъгъла на новата глобална система, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.

„Мюсюлманският регион се използва като фураж в голямата игра през последния период. Неговите ресурси са ограбени, а границите му – преначертани“, заяви турският лидер на турска научна церемония в Анкара.

„Новата глобална система изтласка мюсюлманския свят в ъгъл. В този нов ред, на мюсюлманите се отрича правото им на собствено бъдеще, както и правото им на глас в бъдещето на човечеството“, добави Ердоган.

Що се отнася до петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ, турският президент заяви: „Светът е по-голям от пет. Има 194 страни-членки, но имат ли изобщо 15-те временни членове някаква стойност. Нямат! Мислех си, че (СС) е създаден заради справедливостта? Не търсете справедливост в Съвета за сигурност на ООН, или в ООН, изобщо. Тя не съществува“.

„Фактът, че мюсюлманският свят, който има население от 1,7 милиарда души, няма дори един единствен постоянен член в СС на ООН е резултат от това изкривяване. Ето защо аз казвам, че светът е по-голям от пет“, заключи Ердоган.

Коментари

Задължително поле