Ердоган създава турски училища в Германия

С цел укрепване на мюсюлманската идентичност на децата, пребиваващи в Германия, турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска да създаде турски училища в локомотива на еврозоната с цел укрепване на мюсюлманската идентичност.

Според издането Süddeutsche Zeitung могъщият човек на Турция преговаря с Берлин за споразумение в областа на образованието.

"Германското правителство и Турция преговарят за споразумение, което ще позволи на Турция да създаде училища в Германия", пише германският вестник, цитирайки източници от германското външно министерство. Споразумението има за цел да регулира правна рамка за създаването на три училища - като трите немски училища в Анкара, Истанбул и Измир.

„През 2018 г. турското правителство временно закри германското училище в Измир. Турското министерство на образованието твърди, че училището е било „заключено“ поради липсата на правен статут.

Преговорите между федералното правителство и Турция по този въпрос са в ход през последната година.

Също така според германското външно министерство планираното споразумение с Турция сега е насочено към „осигуряване на правното основание за германските училища в чужбина в Анкара, Истанбул и Измир“.

Местата, избрани за създаването на турски училища, са Берлин, Кьолн и Франкфурт, където мюсюлманският елемент е силен.

"Частни субекти, а не турската държава, трябва да поемат създаването на турски училища", се отбелязва в публикацията.

В допълнение към немската учебна програма в турските училища трябва да се преподава и турски език и история на турците, съобщава вестник Süddeutsche Zeitung.

Коментари

Задължително поле