Ердоган: Турската република е продължение на Османската империя

Република Турция е продължение на Османската империя. Това заяви президентът Реджеп Ердоган на церемония за стогодишнината от смъртта на османския султан Абдул Хамид II, състояла в двореца Йълдъз в Истанбул, цитиран от Анадолската агенция.

„Република Турция, както и предишните ни държави, които са продължение една на друга, е също и продължение на османците. Разбира се, границите са се променили. Формите на управление са се променили... Но същността остава, душата е една и съща, дори много институции са едни и същи", изтъкна той.

В тази връзка Ердоган оцени султан Абдул Хамид II като един сред „най-важните, най-визионерски и най-стратегически мислещи" личности, които са оставили и своя белег през последните 150 години. „Някои хора настояват да започнат историята на тази страна от 1923 г. Някои се опитват непрекъснато да ни откъснат от нашите корени и древни ценности. Ние се гордеем с историята си, без да правим дискриминация", подчерта турският президент.

Абдул Хамид II, 34-тия султан на Османската империя, умира през 1918 г. От редакцията припомнят, че официалното провъзгласяване на Турската република от основателя й Мустафа Кемал Ататюрк е на 29 октомври 1923 г.

Коментари

Задължително поле