Ердоган: Турция няма да се откаже от доставките на газ от Иран

Турция няма намерение да се отказва от доставките на газ от Иран заради намеренията на САЩ отново да въведат санкции срещу Техеран, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС.

Преди няколко дни турският президент заяви, че е против скъсването на икономическите връзки с Иран. Той изтъкна, че искането на САЩ за скъсване на връзките на някои държави с техен "съсед и стратегически партньор" е насочено срещу независимостта на държавите.

"Казвал съм преди време на предишния президент на САЩ Барак Обама: "Извинете, но ние купуваме газ от Иран. Откъде още да го получа, ако не от Иран? Моите граждани ще измръзнат през зимата без него и какво да правя аз тогава? Същите тези думи казах и на сегашния стопанин на Белия дом Доналд Тръмп", заяви Ердоган.

Американският президент Доналд Тръмп заяви през май, че Съединените щати се оттеглят от иранското ядрено споразумение и ще наложат отново санкции на Техеран. Администрацията му заплаши другите страни със санкции, ако не прекратят вноса на ирански петрол до началото на ноември.

Коментари

Задължително поле