Ердоган: Ще създадем по-добра и по-справедлива версия на Истанбулската конвенция

Истанбулският канал ще стане произведение, което ще утвърди независимостта и суеренитета на Турция. Това заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган по време на изказване в Президентската национална библиотека в Анкара, предава „Анадолската агенция“.

Държавният глава подчерта, че проектът за Истанбулския канал, който няма нищо общо с конвенцията от Монтрьо, ще даде на Анкара усещане за спокойствие и комфорт.

Със строителството на канала, истанбулският мегаполис само ще забогатее, а екологичната ситуация в Босфора само ще се подобри, заяви президентът в отговор на критиките, че проектът може да има непредвидими последствия за околната среда в региона.

По думите му, изкуственият воден път между Черно и Мраморно море ще обезпечи пълната безопасност на корабоплаването. Предполага се, че водният път ще може да обработва около 160 кораба на ден, включително танкери с дедуейт до 300 хиляди тона.

Предвижда се изграждането на 10 моста по трасето на новия воден път, а край бреговете му ще бъде заложен град с население от 500 хиляди души.

През пролива Босфор, който има допустима пропускливост от 25 хиляди кораба годишно, в момента преминават около 40-42 хиляди кораба годишно. За да минат през Босфора, корабите трябва да чакат около седмица, обосновават нуждата от проекта турските власти.

Ердоган засегна и въпроса за оттеглянето на страната от Истанбулската конвенция. Според него Истанбулската конвенция не гарантира зачитане на жените нито в Турция, нито по света. „Насилието срещу жени според нашата религия е харам. Ще създадем по-добра, по-справедлива и по-силна алтернатива на Истанбулската конвенция“, каза президентът.

Държавният глава коментира и последните изявления на италианския премиер Марио Драги срещу него. По думите му, изявлението на италианския премиер е проява на „нетактичност и лоши обноски“. "Ние се надявахме, че отношенията между Турция и Италия ще се подобрят, но Драги подкопа тези отношения с изявлението си“, добави той. Ердоган също припомни, че Драги е встъпил в длъжност не в резултат на избори, а е назначен на поста министър-председател.

Конструктивната позиция на Турция е избегнала по-нататъшна ескалация в Източното Средиземноморие, каза президентът Ердоган, коментирайки неотдавнашната напрегната ситуация в региона. Според него, ако Турция е реагирала по различен начин, ситуацията в Източното Средиземноморие е могла да се промени по коренно различен начин. „Ситуацията би била различна, ако Турция не бе проявила смирение на фона на конфронтациите и напрежениете в Източното Средиземноморие, но ние проявихме толерантност към тях“, каза турският лидер.

Президентът Ердоган отбеляза, че Турция и Либия, след като подписаха Меморандума за демаркация на морската юрисдикция, са потвърдили решимостта си да извършват сеизмични изследвания и сондажи в региона. „Бихме могли да извършим съвместно сеизмични проучвания и сондажи с Либия. Гърция беше притеснена от това, защото нямаше такива възможности“, обясни той.

Той припомни, че при сегашната ситуация Анкара потвърждава подкрепата си за т.нар. Турска република Северен Кипър (ТРСК), като предупреди, че Турция ще се намеси, ако „някой се опита да си присвои правата на Северен Кипър“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа