ЕРП-тата без предложения за нови цени на тока от юли

Доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про бойкотираха Закона за енергетиката като не публикуваха предложенията си за нови цени на тока от юли тази година. Мотивът - не е приета новата наредба за определянето на цените, съобщава БНТ.

Така се образува правен вакуум и на практика това означава, че методиката, по която битовите потребители и дребният бизнес плащат сега не е била коректна. Доставчиците са обявили, че искат промяна на цените на тока, но не казват каква. През миналата година те поискаха увеличение с до 20%. От ЕВН сигнализираха още, че кражбите на електроенергия в момента прерастват в организирана престъпност. Причината - цените, по които се таксува тока за хванати в кражба фирми и граждани, са два пъти по-ниски от тези, по които плащат изрядните клиенти.

"В момента изчакваме приемането на наредба 1 за регулиране на цените в енергетиката от КЕВР, където очакваме новите разпоредби, за да може наистина новото ценово заявление, което ще подадем към регулатора към края на март да отразява необходимостите от сигурно снабдяване с енергия и либерализацията на пазара", обясни Калина Трифонова, ЕВН България.

Коментари

Задължително поле