Война между банди от деца ескалира в Швеция

Престрелки, извършени от "деца-войници", разрушени от самоделни взривни устройства сгради, родители, станали обект на разчистване на сметките, и сутрешни новинарски емисии, които започват с нарастването на броя на жертвите: събития, които се превърнаха в редовно явление в тази обикновено спокойна страна, съобщи NOVA, позовавайки се на АФП.

"Швеция никога не е виждала подобно нещо, никоя друга страна в Европа не е изправена пред подобна ситуация", заяви премиерът Улф Кристершон, като обвини "безотговорната имиграция и провала на интеграцията". "Шведското законодателство не е създадено за войни между банди и деца-войници. Но ние сме на път да променим това", заяви той.

В Упсала, на 70 км северно от Стокхолм, учителят Сервин разбрал, че съседката му е тъща на Рауа Маджид, лидер на бандата "Фокстрот", който е избягал невредим от престрелката, разказва той пред АФП.

Войната между престъпните групировки за контрол над търговията с наркотици и оръжие, която продължава вече почти десет години, достига ново ниво през 2023 г., тъй като сега засяга роднините на членовете на бандите и създава "странични жертви", включително деца. 

"Това ново поколение престъпници е безмилостно", отбелязва Гарип Гюнес, който е създал футболен отбор в предградието Ринкеби, за да държи младите хора далеч от насилието. "Много родители се притесняват за децата си, не ги пускат да излизат, освен за да отидат на тренировка или на училище те се страхуват да не се окажат на огневата линия", казва той.

"Ситуацията излезе тотално извън контрол: те започнаха да нападат роднини и хора, които нямат нищо общо с тези конфликти", казва пред АФП Фелипе Естрада Дьорнер, професор в Института по криминология към Стокхолмския университет. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа