ЕС в спор за излизане от енергийната криза

Обявените в сряда от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон (на снимката) национални инструменти за справяне с кризата предизвикаха различни реакции в страните-членки.

След изнесените планове на Брюксел

Страните ще търсят преработване на пазарните механизми

Франция бута ядрената енергетика на преден план 

Европейските лидери ще обсъдят в края на следващата седмица мерките, които Еврокомисията одобри за подпомагане на домакинствата и бизнеса заради рекордния скок на цените на електроенергията.

Европейската комисия предложи в сряда да бъде предоставена незабавна помощ за енергийно бедните чрез ваучери или частично плащане на сметките за ток, като за целта се използват доходите от търговията с въглеродни емисии. Това е част от набора от инструменти, които Комисията предлага в краткосрочен план за справяне с високите цени на енергията. В него се предвижда и временно отлагане на заплащането на сметките, както и временно намаляване на данъчните ставки за уязвимите домакинства.

Първоначалната идея на ЕК да представи списък с мерки, които националните правителства могат да предприемат в помощ на по-бедните домакинства, остана на заден план, след като редица държави-членки използваха повода, за да афишират идеи за промяна на енергийната политика на ЕС като цяло.

Франция настоява за ново ценообразуване и разделяне на цените за газ и електроенергия, като се акцентира върху развитието на ядрената енергетика.

Две трети от електроенергията във Франция идва от ядрените централи, които произвеждат евтин ток. Испания подкрепя идеята, ЕС да купува централизирано газ за 27-те, а Полша настоява за разследване, дали високите цени не се дължат на спекулации и намалени руски доставки.

Според блиц анализ на Германския икономически институт спешно трябва да бъдат намалени данъците и таксите, с които се облага електроенергията. Средно в ЕС налозите са в размер на 40 процента.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа