ЕС гласува правила за авторското право в интернет

Европейският съюз постигна ключово съгласие за правилата на авторското право, гарантиращи свободата на изразяване в интернет. Приемането на новата директива, която цели да осъвремени европейските законови норми в тази сфера, бе забавено заради разногласия по т.нар. „данък връзка“ и „филтър за качване“ в членовете 11 и 13. До пробива се стигна след тежки преговори между Европарламента и Съветам съобщава БНР.

От промените в законодателството пряко ще бъдат засегнати платформи като YouTube, Facebook и Google News. С постигнатите договорености рекламните къщи и новинарските сайтове ще бъдат оправомощени да преговарят с интернет гиганти.

Според докладчика по директивата в Европарламента Аксел Вос от ЕНП, Германия: „Тази сделка е важна стъпка да бъде коригирана ситуация, която позволи на няколко компании да печелят огромни суми пари, без да заплащат надлежно на хилядите творци и журналисти, от които всъщност зависи работата им“.

Текстът предвижда още популярните „интернет комикси“ и GIF-изображенията да могат да се споделят свободно, както и хиперлинковете към новинарски статии, придружени от „отделни думи или много кратки откъси“.

Директивата няма да налага филтри, посочват още от Европарламента. Според институцията директивата ще гарантира свободата на изразяване в интернет, а журналистите ще трябва да получават дял от приходите, свързани с авторското право, получени от тяхното издателство. Стартиращите платформи ще подлежат на по-леки задължения.

В текста се регламентира и качването на произведения в онлайн енциклопедии по некомерсиален начин, като например Уикипедия.

Предстои промените де бъдат одобрени от Съвета и в пленарната зала на Европарламента.

Коментари

Задължително поле