Във ФИС доволни от пистата и времето в Банско

Близо 350 000 зрители гледаха първия епизод на „Денят на бащата“

След ареста на банкерката в Нова Загора: Земеделец се оплака, че са му били откраднати 200 000 лева

Станимира за трети път с купа „Странджа“

„Доверие“ купи банка в Молдова

Вижте пачките от фалшиви телкови решения във Варна (СНИМКИ и ВИДЕО)

Лавров: Целта на САЩ е да разцепят Сирия и да създадат псевдодържава

„Лудогорец“ с гаф и срещу „Ботев“ (Пд)

Стотици се поклониха пред Апостола в Шумен

12 големи компании искат да строят 10,4 км от „Струма“ Поръчката е за част от новия магистрален път в посока София през Кресненското дефиле

Надраскаха със свастики еврейски гробища във Франция

„Левски“ на дълг от лиценза

Отборът на „Левски“ почете паметта на Апостола (СНИМКИ)

5 грешки при грима, които състаряват лицето

Бетонен къс премаза кола в София (СНИМКИ)

ЕС гласува правила за авторското право в интернет

Европейският съюз постигна ключово съгласие за правилата на авторското право, гарантиращи свободата на изразяване в интернет. Приемането на новата директива, която цели да осъвремени европейските законови норми в тази сфера, бе забавено заради разногласия по т.нар. „данък връзка“ и „филтър за качване“ в членовете 11 и 13. До пробива се стигна след тежки преговори между Европарламента и Съветам съобщава БНР.

От промените в законодателството пряко ще бъдат засегнати платформи като YouTube, Facebook и Google News. С постигнатите договорености рекламните къщи и новинарските сайтове ще бъдат оправомощени да преговарят с интернет гиганти.

Според докладчика по директивата в Европарламента Аксел Вос от ЕНП, Германия: „Тази сделка е важна стъпка да бъде коригирана ситуация, която позволи на няколко компании да печелят огромни суми пари, без да заплащат надлежно на хилядите творци и журналисти, от които всъщност зависи работата им“.

Текстът предвижда още популярните „интернет комикси“ и GIF-изображенията да могат да се споделят свободно, както и хиперлинковете към новинарски статии, придружени от „отделни думи или много кратки откъси“.

Директивата няма да налага филтри, посочват още от Европарламента. Според институцията директивата ще гарантира свободата на изразяване в интернет, а журналистите ще трябва да получават дял от приходите, свързани с авторското право, получени от тяхното издателство. Стартиращите платформи ще подлежат на по-леки задължения.

В текста се регламентира и качването на произведения в онлайн енциклопедии по некомерсиален начин, като например Уикипедия.

Предстои промените де бъдат одобрени от Съвета и в пленарната зала на Европарламента.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.