Два нови случая на африканска чума по свинете в Благоевградско

Полицаи открили 5 кашона фойерверки и 10 димки на стадиона преди мача Арда-ЦСКА

Над 12 000 са имениците на Никулден във Варна

Убиец на фелдшера от Орешник остава в ареста

Русия и Турция ще подпишат договор за доставка на още ракети С-400 през 2020 г.

Каракачанов: Добри отношения с Русия, но не да бъдем третирани като малките деца на Балканите Морският център на НАТО ще бъде в Пункта за базиране -Варна, съобщи вицепремиерът

Д-р Светлана Поченкова: От болен бъбрек може да се куца Световно признатият остеопат поставя диагнози и лекува само с ръце

Георги Пройнов е изгоненият дипломат от посолството ни в Москва

Нападение срещу американска военна база в Сирия

Корнелия Нинова: Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие – Стоянка Мутафова

Съдят шофьор за смъртта на пешеходка Жената била прегазена от камион, починала 10 дни след инцидента

Свищов подменя уличното осветление с енергийно ефективно Финансирането в размер на 8,2 млн. евро е по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност"

Всеки четвърти българин никога не е ползвал интернет 75.1% от домакинствата имат достъп до мрежата в домовете си

Безплатен курбан от пет вида риба и вино През 2020-та в града ще се родят повече момчета

Хулиган плаща 3 000 лв. обезщетение на полицай

ЕС гласува правила за авторското право в интернет

Европейският съюз постигна ключово съгласие за правилата на авторското право, гарантиращи свободата на изразяване в интернет. Приемането на новата директива, която цели да осъвремени европейските законови норми в тази сфера, бе забавено заради разногласия по т.нар. „данък връзка“ и „филтър за качване“ в членовете 11 и 13. До пробива се стигна след тежки преговори между Европарламента и Съветам съобщава БНР.

От промените в законодателството пряко ще бъдат засегнати платформи като YouTube, Facebook и Google News. С постигнатите договорености рекламните къщи и новинарските сайтове ще бъдат оправомощени да преговарят с интернет гиганти.

Според докладчика по директивата в Европарламента Аксел Вос от ЕНП, Германия: „Тази сделка е важна стъпка да бъде коригирана ситуация, която позволи на няколко компании да печелят огромни суми пари, без да заплащат надлежно на хилядите творци и журналисти, от които всъщност зависи работата им“.

Текстът предвижда още популярните „интернет комикси“ и GIF-изображенията да могат да се споделят свободно, както и хиперлинковете към новинарски статии, придружени от „отделни думи или много кратки откъси“.

Директивата няма да налага филтри, посочват още от Европарламента. Според институцията директивата ще гарантира свободата на изразяване в интернет, а журналистите ще трябва да получават дял от приходите, свързани с авторското право, получени от тяхното издателство. Стартиращите платформи ще подлежат на по-леки задължения.

В текста се регламентира и качването на произведения в онлайн енциклопедии по некомерсиален начин, като например Уикипедия.

Предстои промените де бъдат одобрени от Съвета и в пленарната зала на Европарламента.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.