ЕС забрани сламките и пластмасовите чаши

Новите правила ще влязат в сила след 2 години

Ограничават и опаковките от полистирол

Европейският съюз забрани ползването на пластмасови чаши, чинии, сламки и други пластмасови изделия за еднократна употреба. Контейнерите за хранителни продукти от полистирол също ще бъдат забранени. За това се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС в сряда в Брюксел.

Въпреки че новите правила са приети принципно, конкретните мерки за прилагането им трябва да бъдат одобрени както от евродепутатите, така и от Съвета на ЕС. Затова се очаква забраната да започне да действа на практика след две години.

“Постигнахме политическо споразумение с ЕП и ЕК относно пластмасовите продукти за еднократна употреба! Това е крайъгълен камък в нашите усилия за намаляване на пластмасовите отпадъци”, написа австрийският министър на устойчивото развитие и туризма Елизабет Кьостингер, чиято страна в момента е председател на Съвета на ЕС.

Целта на забраната е да се ограничат пластмасовите отпадъци в околната среда. Мерките са предназначени да намалят емисиите на въглероден диоксид с 3,4 милиона тона. Комисията също така оправдава инициативата със защитата на океаните, тъй като над 80 на сто от боклука в тях е пластмаса.

Коментари

Задължително поле