ЕС „замразява“ петролното ембарго срещу Русия

Подобно развитие на ситуацията ще представлява крачка назад в усилията на ЕС да оказва съпротива на войната на Владимир Путин в Украйна. В частност това ще е удар и срещу председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която представи предложенията за санкции на 4 май, коментира “Политико”.

Заради продължаващата опозиция на Унгария

Будапеща иска повече време и обезщетение

90% от санкциите вече са договорени

Дипломатите на ЕС обмислят да прибегнат до радикална опция, за да заобиколят нежеланието на унгарският премиер Виктор Орбан да се присъедини към инициативата за петролно ембарго срещу Русия като част от шестия пакет санкции, обявени от Брюксел преди седмица - временно да замразят плана. Това съобщи електронното издание “Политико”, позовавайки са свои осведомени източници. Сред идеите, дискутирани от официалните представители на държавите членки, е всички останали мерки в шестия пакет санкции да бъдат одобрени от 27-те. Но пълната забрана за внос на руски петролни продукти, от сурови до рафинирани, може временно да бъде извадена от пакета, докато Брюксел продължава да преговаря с Будапеща за компромисна сделка, която евентуално да компенсира потенциалните загуби на Унгария от ембаргото, казват осведомени неназовани източници пред “Политико”.

Изданието посочва, че подобно развитие на ситуацията ще представлява крачка назад в усилията на ЕС да оказва съпротива на войната на Владимир Путин в Украйна. В частност това ще е удар и срещу председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която представи предложенията за санкции на 4 май.

Самият факт че дипломати обмислят подобна драматична стъпка показва, колко е трудно за ЕС да ескалира общата си икономическа инициатива срещу Кремъл и колко болезнено трудно е да се откаже от зависимостта си от руски енергийни източници, коментират наблюдателите на “Политико”.

Те припомнят, че отрязването на достъпа до европейските пазари на руски изкопаеми горива се смята от Брюксел като жизненоважна стъпка в ограничаването на ключови доходи за Кремъл, които помагат за финансирането на войната на Владимир Путин в Украйна.

Едновременно с това за страни без морски излаз като Унгария и Словакия, които разчитат много на тръбопроводни доставки на руски петрол, въвеждането на ембарго върху вноса би било изключително болезнено. Европейската комисия е опита да постигне компромис с правителството на Виктор Орбан, но на този етап Будапеща настоява че има нужда от повече време - и несъмнено повече допълнителни средства като обезщетение от Брюксел - преди да се съгласи.

“Наистина съществува идея да се раздели пакета санкции на 90-те процента, върху които вече сме се договорили и да продължим напред с всичко, освен забраната върху петрола”, казва дипломатически източник на “Политико”. “Озадачаващо е, че не можем да напреднем с нещата, върху които сме се споразумели. Така че защо да не постъпим така - да бъдем прагматични и след това да продължим с дискусиите за енергетиката.”

Според дипломата разделянето на петролното ембарго от другите санкции срещу Русия може да изпрати “лош сигнал” и някои държави членки може да не подкрепят идеята заради това.

С пълен разузнавателен ресурс на НАТО

Британски офицери ръководят украинските сили

Британските военни също така съставят карти за оперативната обстановка в Украйна, които се разпространяват публично „под шапката“ на Института за военни изследвания, посочват руските военни. (виж прилежащата графика)

Британски офицери от действащият резерв, разположени в Украйна под прикритие, продължават да ръководят операциите на украинските въоръжени сили, включително директно на бойното поле. Това съобщи РИА „Новости“, позовавайки се на осведомени руски военни източници, цитиращи информация на свои контакти от украинска страна. Според информацията в края на април в района на Запорожие британски офицери са се придвижвали постоянно от един команден пункт до друг, недалеч от предната фронтова линия, в района селищата Заградовка и Александровка. Военните източници на агенцията посочват още, че за да координират действията на въоръжените на сили на Украйна, британските военни използват всички възможни разузнавателни средства на НАТО и в много кратки срокове реагират на промените. Това им е позволило да организират украинската отбрана в основните направления на руското настъпление, включително чрез разполагането на тактически батальонни бойни групи в отделни стратегически участъци, уточняват още източниците на РИА „Новости“.

От конструктивно икономическо обединение

Лавров: Европейците са все повече придатък на НАТО

"Въпросът за войната (в Украйна) не предопределя само бъдещето на Европа, но има дълбоко отражение също върху Индо-Тихоокеанския регион", каза още Лавров.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини в петък Европейския съюз, че след началото на руската инвазия в Украйна се е превърнал в "агресивен войнствен" играч, който върви по стъпките на НАТО , предаде АФП.

"ЕС се превърна от конструктивно икономическо обединение, като каквото беше създаден, в агресивен и войнствен играч, който вече афишира амбициите си доста отвъд европейския континент", каза Лавров на пресконференция в Душанбе, Таджикистан, където се състоя среща на външните министри на страните от Общността на независимите държави. В тази връзка министърът добави, че "желанието на Киев да стане член на ЕС не е нещо безобидно". Освен това Лавров обвини европейците, че следват "точно пътя, вече начертан от НАТО, потвърждавайки по този начин тенденцията за сливане с алианса и по същество служейки всъщност като негов придатък".

Той осъди също посещението на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в края на април в Индия, направено с цел укрепване на стратегическите връзки на ЕС със страната, която демонстрира неутралитет спрямо руската инвазия в Украйна. "Въпросът за войната (в Украйна) не предопределя само бъдещето на Европа, но има дълбоко отражение също върху Индо-Тихоокеанския регион", добави Лавров.

Москва вижда в НАТО, който е неин стар враг от времето на Студената война, екзистенциална заплаха и по-специално оправдава инвазията си в Украйна с амбициите на Киев да бъде приет в пакта, както и с политическата и военна помощ на Запада за съседната държава, коментира АФП към материала.

С разширяване към Финландия и Швеция

Западът разбива Балтийско море

Альона Задорожная

Финландските власти възнамеряват да подадат молба за членство в НАТО през следващите дни. Ако Алиансът приеме Хелзинки в редиците си, границата между Русия и НАТО ще се удължи с повече от хиляда километра. Какви рискове носи този ход за Русия и как Москва би могла да отблъсне нарастващите заплахи?

Финландия трябва незабавно да кандидатства за членство в НАТО, според съвместно изявление, издадено от президента и министър-председателя на страната Саули Ниинистьо и Санна Марин. “Надяваме се, че стъпките, необходими за вземането на това решение, ще бъдат предприети през следващите няколко дни”, съобщават те в изявление.

Миналия петък Марин каза, че решението за присъединяването на републиката към НАТО може да бъде взето в най-близко бъдеще. Тя добави още, че поради ситуацията в Украйна Финландия “вече няма да може да продължи отношенията си с Русия както преди”. В същия ден Северноатлантическият алианс обяви среща на началниците на Генералния щаб на въоръжените сили на страните от НАТО с участието на Украйна, Швеция и Финландия.

На този фон в Китай допускат, че когато Финландия се присъедини към НАТО, войските на Алианса може да се появят в непосредствена близост до Санкт Петербург. Това пише в статия за “Економист” бившият ръководител на Центъра за международно сътрудничество в областта на сигурността на Министерството на отбраната на КНР полк. Джоу Бо.

Авторът припомни, че Кремъл е предупредил какви са последствията от присъединяването на нови членове към Алианса. Така според руската страна тази стъпка ще сложи край на неядрения статут на Балтийско море.

“Ако основният страх на НАТО е изстрелването на руски тактически ядрени оръжия, тогава защо безмилостно дразни Владимир Путин? Сигурността в Европа, която вече е нещо от миналото, може да бъде гарантирана само чрез сътрудничество с Русия”, отбелязва авторът на публикацията.

Така броят на страните-членки на НАТО в близко бъдеще може да се увеличи до 32, тъй като след Финландия на 16 май Швеция също възнамерява да подаде молбата си за присъединяване към Алианса. Това означава нови предизвикателства за Русия и по-специално за Северозападното стратегическо направление, което включва Мурманска, Архангелска, Ленинградска, Новгородска, Псковска, Вологодска области, както и Република Карелия и част от територията на Република Коми.

Ширината на направлението е 1700 км, дълбочината е до 1500 км. Заема площ от около 1,5 милиона км. Населението на тези региони е 13 милиона души. С благоприятно местоположение, даващо достъп до Балтийско и Баренцово море, тук Русия граничи само с една страна от НАТО - Норвегия, но влизането на Финландия в Алианса ще доведе до промени в стратегическия баланс на силите.

Според експертите районът се отличава със специфични природни условия, които ограничават маневреността на войските и маневреността на техниката. От друга страна, блатистият характер на района създава условия за проникване на големи сили в тила на руските войски с помощта на авиация и хеликоптери.

В същото време Русия разполага със значителни военни съоръжения в тази посока. Това са ракетни бази на МКБР, и космодрумът “Плесецк”, и ядрените съоръжения на остров Нова Земя. А на полуостров Кола се намира главната военноморска база на Северния флот - Североморск. Тук има база на ракетни атомни подводници. Друга военноморска база се намира в Северодвинск.

Превод: Поглед.инфо

(Очаквайте продължение в следващ брой)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа