ЕС иска AstraZeneca да достави 120 милиона дози ваксини до края на юни

Европейският съюз поиска в съда от британско-шведската компания AstraZeneca да достави 120 милиона дози коронавирусни ваксини до края на юни и да изпълни договорните си задължения към ЕС за доставка на общо 300 милиона дози до края на септември. Това съобщи Reuters, позовавайки се на адвокат, представляващ интересите на европейската общност в белгийския съд.

AstraZeneca е доставила на ЕС по-малко от 50 милиона дози коронавирусни ваксини от 300 милиона, които компанията трябва да предаде на ЕС до края на юни. В понеделник агенцията, позовавайки се на вътрешни данни на ЕС за доставките, информира, че по-рано Европейската комисия реши да не подновява договора за доставка на ваксината AstraZeneca за втората половина на 2021 г.

През април Европейската комисия започна дело срещу компанията за неизпълнение на договор за предварителна поръчка на ваксина. През първото тримесечие, вместо 120-те милиона дози, предвидени по договора, компанията достави само около 40 милиона. Това доведе до нарушаване на кампанията за ваксиниране в няколко страни от ЕС през първите месеци на тази година.

Преди това ръководителите на AstraZeneca признаха, че компанията изостава от производствения график за доставки на ваксини в ЕС, посочвайки по-слабата производствена база в Европейския съюз в сравнение с капацитета на компанията във Великобритания, която получава ваксината по график.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа