ЕС и Виетнам сключиха споразумение за свободна търговия

Виетнам подписа споразумение за свободна търговия с Европейския съюз. Това е една от най-амбициозните сделки на евроблока с развиваща се пазарна икономика, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Церемонията по подписване на сделката се състоя в Ханой.

Съгласно договора, който трябва да бъде ратифициран от Европейския парламент и от виетнамския парламент, ЕС и Виетнам ще елиминират 99 процента от митата си.

Сделката ще редуцира и нетарифните пречки пред ЕС и ще отвори сектора на виетнамските услуги и пазари за обществени поръчки и доставки за компании от ЕС. Виетнам едно време беше една от най-бедните страни в света. Сега е сред найбързорастящите икономики в света. Виетнамският БВП се увеличи с 7,08 процента през 2018 г.

Сделката с ЕС обаче бе подложена на критики от страна на правозащитници. В отворено писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и евродепутата Бернд Ланге, председател на комисията за международна търговия в ЕП, активисти от виетнамското гражданско общество призоваха ЕС да настоява за по-големи политически реформи във Виетнам, преди да пристъпи към подписване на сделката.

Коментари

Задължително поле