ЕС и Испания се доближиха до компромис за Гибралтар

Европейският съюз и Испания се доближиха до компромис относно ситуацията около Гибралтар във връзка с излизането на Великобритания от ЕС, обяви в Брюксел европейски източник. Според него това ще позволи в неделя да се проведе извънредна среща на върха на държавните глави на ЕС в Брюксел, предаде ТАСС.

"Европейският съюз и Испания обединиха позициите си по Брекзит след телефонен разговор между президента на Европейския съвет Доналд Туск и испанския премиер Педро Санчес“, каза източникът, „което ще позволи срещата на върха да се проведе в неделя, както бе планирано".

В петък министър-председателят на Испания заяви, че Испания не е получила достатъчно гаранции за ситуацията около Гибралтар, след като британците напуснат ЕС. В същото време Санчес подчерта, че провеждането на извънредна среща на върха на ЕС може да бъде застрашено, ако интересите на Мадрид по този въпрос не бъдат взети под внимание.

Както заяви преди това испанският премиер след разговорите с британския си колега, Тереза Мей позициите на двете страни по отношение на оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС се разминават значително.

Санчес заяви, че Мадрид ще блокира споразумението с Великобритания, ако забележките на Испания за Гибралтар бъдат пренебрегнати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа