ЕС назначи специален пратеник за Венецуела

Европейският съюз (ЕС) обяви, че е назначил бившия уругвайски министър на външните работи и дългогодишен дипломат Енрике Иглесиас за свой специален пратеник за Венецуела, предаде АП.

Иглесиас е бивш ръководител на Междуамериканската банка за развитие и на СЕГИБ - международна организация с централа в Мадрид, представляваща латиноамериканските страни, Испания и Португалия. Той има двойно уругвайско и испанско гражданство.

Според разпространено изявление Иглесиас е назначен от върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, "за да спомогне за мирно и демократично уреждане на венецуелската криза и като продължение на обсъжданията в контекста на Международната контактна група" (МКГ).

Самата Международна контактна група определя ролята си не като посредническа, а по-скоро като такава за създаване на условия за честни и прозрачни президентски избори и безопасно доставяне на хуманитарна помощ. Групата подкрепя и преговорите между правителството на Николас Мадуро и опозицията в Норвегия.

Коментари

Задължително поле