ЕС наложи глоба на Mastercard в размер на 647 милиона долара

Европейският съюз глоби световния банков гигант Mastercard с 647 милиона долара за възпрепятстване конкуренцията между банките, които предлагат по-евтини такси за плащане.

"За да предотврати практиката за търсене на най-добрата банкова оферта в съюза от страна на търговците, от Mastercard изкуствено завишават разходите за плащания с карти, като така вредят на потребители и търговци”, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Когато клиент плаща на търговец с кредитна карта, от банката на търговеца се плаща такса към банката на картодържателя. Банката на купувача обаче прехвърля тази такса към магазина, който пък я прехвърля към клиентите.

Преди 2015 г. нивата на тези такси варираха в цяла Европа, но правилата на Mastercard задължиха банките получателки на парите да налагат таксите, които са приети в тяхната страна.

"Това води до по-високи цени за продавачи и купувачи, като ограничават международната конкуренция и изкуствено накъсват пазара”, заявиха от европейската комисия, цитирана от Канал 3.

"На база на това Комисията заключи, че Mastercard пречи на търговците да се възползват от по-ниските такси и конкуренцията на банките в международен план, като така нарушава анти тръст правилата на ЕС”, пишат още от ЕК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят