ЕС обмисля санкции срещу Турция

Снимка: Архив

На заседанието на Европейския съвет следващата седмица ще бъдат обсъдени санкции срещу Турция заради действията й в Сирия, заяви днес френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Ройтерс.

„Въпросът ще бъде дискутиран следващата седмица на Европейския съвет. Очевидно темата е на масата за разговори“, каза тя „Няма да останем безсилни, когато сме изправени пред ситуация, която е шокираща за цивилни, за свободните сирийски сили и за стабилността на региона“, подчерта Дьо Моншален.

Заседание на Евросъвета ще се проведе на 17-18 октомври в Брюксел, а възможността за налагане на икономически санкции срещу Турция ще се обсъди и в понеделник на срещата на министрите на външните работи на ЕС.

За санкции срещу Турция настояха днес и Гърция и Кипър, но заради газовите сондажи в кипърски води, а парламентът на Швеция се обяви за оръжейно ембарго срещу Анкара.

Няколко държави от ЕС не успяха да убедят Съвета за сигурност на ООН да осъди турската операция и да призове за прекратяването й.

Коментари

Задължително поле