ЕС отхвърли крайния срок на Борис Джонсън за сключване на търговска сделка

Европейският съюз днес отхвърли плана на Борис Джонсън, който да направи незаконно удължаването на преходния период след Брекзит.

Високопоставени източници на ЕС отхвърлиха плана като размахване на сабя и заявиха, че този ход е „очакван“ като част от политическото положение на премиера преди разговорите през февруари. Те заявиха, че определянето на 11-месечен законов срок за споразумение за свободна търговия ще постави повече ограничения за Великобритания, отколкото за останалата част от Европа, пише The Times.

В петък правителството ще внесе нова клауза в законопроекта за оттегляне, която ще забрани удължаването на преходния период след края на следващата година. Премиерът ще премахне и отстъпките, които направи на привържениците на оставането в последния парламент в различни области, включително правата на работниците.

Мишел Барние, който ще води преговорите за ЕС през следващата година, предупреди, че постигането на „всеобхватна“ сделка за свободна търговия между февруари и 31 декември 2020 г. е „много нереалистично“.

Коментари

Задължително поле