ЕС протестира срещу задържането на демонстранти в Москва

Вечерта след протеста полицията в Москва съобщи за малко над 1000 задържани демонстранти.

Опозиционният лидер Навални хоспитализиран по спешност

В мирния протест са участвали около 3500 души

Европейският съюз изказа остър протест срещу използването на полицейско насилие и задържането на стотици мирни участници в демократичен протест в Москва в събота, голямата част от които бяха задържани през уикенда без да им бъдат повдигани обвинения, предаде АФП.

„Задържанията, непропорционалната употреба на сила срещу мирни демонстранти... са посегателство срещу основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране”, заяви говорителка на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. По данни на неправителствената организация „ОВД-Инфо” руската полиция е арестувала 1373 души, участвали в демонстрацията в Москва с искане за свободни местни избори. Това е най-големият брой арести от протестното движение през 2012 г. срещу завръщането в Кремъл на Владимир Путин, коментират наблюдатели.

Според справка на полицията в Москва в демонстрацията са участвали около 3500 души, от които около 700 професионални журналисти и блогъри, които протестираха срещу недопускането на независими кандидати до местните избори на 8 септември. Провеждането на последните се очертава да бъде трудно за подкрепящите властта кандидати в контекста на растящото социално недоволство в столицата и отвъд, коментира АФП.

Същевременно в неделя бе обявено, че руският опозиционен лидер Сергей Навални, арестуван преди дни заради призивите за участие в протеста в събота, е бил хоспитализиран по снпешност заради алергична реакция.

Коментари

Задължително поле