ЕС с енергийни чекове срещу кризата (обзор)

Еврокомисар Кадри Симсон обясни, че ЕС обмисля и реорганизиране на европейския енергиен пазар.

Брюксел изнесе план за най-уязвимите

“Инструментариумът” съдържа краткосрочни мерки

Страните сами ще решават какво и как да прилагат

Европейската комисия разкри в сряда предложение за набор от мерки, които държавите членки да предприемат, за да се справят с енергийната криза, която притиска Стария континент, предаде АФП.

“Комплектът инструменти”, представен от енергийния комисар Кадри Симсон предвижда краткосрочни действия за овладяване на енергийните цени, но и предложения за изграждане на “устойчивост срещу бъдещи подобни кризи”. Еврокомисарят припомни че спрямо действащото законодателство на ЕС, държавите членки имат правото да предприемат действия, за да “се справят с незабавните последствия за потребителите и бизнеса”, заради което обявени мерки трябва да бъдат съсредоточени на първо време “върху уязвимите домакинства и малките предприятия”.

Сред предложените мерки, които страните могат да предприемат, Европейската комисия предлага осигуряването на незабавна помощ за тези, които се намират в енергийни затруднения, посредством “енергийни купони/чекове”, чрез които държавата поема част от сметките им. Възможно е също така и въвеждането на временно отлагане на плащанията, отново с държавна гаранция. Брюксел предлага също така на държавите да намалят данък добавена стойност върху енергетиката, но по насочен единствено към уязвимите домакинства начин.

Европейската комисия припомни, че въвеждането на тези извънредни мерки на национално ниво не трябва да довежда до смут в европейския енергиен пазар и че Брюксел ще бъде особено бдителен за това правителствата да спазват рамките на ЕС. ЕК също така ще разследва всякакви сигнали за финансови спекулации.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа