ЕС удължи санкциите срещу Русия с 6 месеца

Лидерите на ЕС удължиха наказателните икономически санкции над Русия заради конфликта в Украйна с още 6 месеца.

„Санкциите над Русия бяха удължени единодушно с още 6 месеца заради липсата на прилагане на Минските споразумения“, заяви говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Наказателните мерки са срещу цели сектори от руската икономика, включително петролния бизнес.

По-рано бе съобщено, че ЕС удължава до 23 юни 2020 г. действието на санкциите, въведени в отговор на незаконното присъединяване на Крим и Севастопол от Русия.

Мерките са ограничени до територията на Крим и Севастопол. Включват забрана за внос в ЕС на стоки с произход от Крим или Севастопол; инвестиране в Крим или Севастопол, което означава, че нито европейците, нито дружествата, установени в ЕС, могат да купуват недвижими имоти или дружества в Крим, да финансират кримски дружества или да предоставят съответните услуги; туристически услуги в Крим или Севастопол, особено европейски туристически кораби не могат да акостират в пристанища на Кримския полуостров, освен в извънредни случаи; износ на някои стоки и технологии за кримски дружества или за използване в Крим в областта на превозите, далекосъобщенията и енергетиката, и свързани с търсенето, проучването и добива на петрол, газ и минерални ресурси.

Коментари

Задължително поле