ЕС ще даде на Турция 3 млрд. евро за разширяване на сделката с мигрантите

Снимка: Архив

Независимо от засилването на напрежението между Брюксел и Анкара - наскоро изострено от все по-агресивната позиция на Турция към Гърция и Кипър - Европейската комисия ще одобри допълнителни три милиарда евро за финансиране на сирийски бежанци, живеещи в Турция, пише гръцкото електронно издание Ekathimerini.

Средствата ще разширят споразумението на Европейския съюз с Турция за спиране на потока на търсещите убежище в държавите от Общността за още две години - до 2019 г. след свиване на 97% през 2016 г. в сравнение с предходната година, когато започна миграционната криза.

„От подпомагането на децата да посещават училище, за даване на достъп на уязвимите семейства до основни услуги, хуманитарната помощ на ЕС за бежанците в Турция даде осезаеми резултати", подчерта европейският комисар по хуманитарната помощ Христос Стиляниди, като допълни, че от първия пакет от три милиарда евро, отпуснат през 2016 г., 1.2 милиона бежанци са се възползвали от хуманитарната подкрепа на ЕС.

Турция вече е приела 3,5 милиона бежанци от Сирия и средствата от Европейската комисия са използвани за финансиране на агенциите, които им помагат, главно Международната организация по миграция (МОМ)и Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), поясни европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Той добави, че срещата на високо равнище между ЕС и Турция, насрочена за 26 март в българския град Варна, се очаква да „изясни много аспекти на сътрудничеството между ЕС и Турция". В интерес както на Брюксел, така и на Анкара е споразумението за бежанците да бъде продължено, увери Аврамопулос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа