Етиен Леви: С "Трик" отново се събрахме

Ще отбележа юбилея си с концерт, готвим нова песен, споделя певецът и вокален педагог

Етиен Леви, или Сути, както му казват приятелите, е роден на пъпа на стара София на 3 юли 1957 г. в семейство на евреин и българка. Баща му Херцел Леви е един от родоначалниците на родната ни естрада.

Етиен завършва средно музикално училище с пиано, а след това учи пеене в Музикалната академия в класа на великолепната актриса и певица Ирина Чмихова. После придобива магистърска степен, която му признават и в Тел Авив, Израел. Сега вече доцент, преподава в Нов български университет (НБУ), във факултетите по поп и джаз изкуство.

Освен като лице на популярната през 80-те години група "Трик", Етиен Леви е широко известен като вокален педагог, изявявайки се като такъв и в петте сезона на "Като две капки вода".

- Етиен, вече пети сезон си неизменен вокален педагог в "Като две капки вода". Как се чувстваш?

- Това е петото издание на "Като две капки вода", а аз съм вокален педагог в него още от началото. Надявам се, че оправдавам доверието на продуцента Маги Халваджиян и целия екип. Вече пети сезон с никого от тях не сме си казали и една приказка накриво. Това е един много тежък формат, за който се грижи огромен екип. Шоуто е страхотно и ми е много на сърце, защото в него участват и певци, и актьори, а това съчетание от музициране и актьорство ми доставя голямо удоволствие. Чувствам се като риба в свои води, въпреки че времето ми е превзето от много репетиции и съчетание с преподавателската ми дейност в НБУ, където работя с 28 студенти. Заредил съм се обаче с много енергия, за да издържа.

- По колко време репетирате?

- Сряда и четвъртък са основните репетиции и снимки, но извън тях също работим. Всеки, който не се чувства сигурен, знае, че може да ми се обади по всяко време. За нас няма празник, няма делник - работим. Забелязвам през всички сезони на "Като две капки вода" как тези, които не са професионални певци, бележат много сериозен напредък. Сега веднага давам пример с Башар Рахал - прекрасен актьор, колега и приятел, който с всеки лайв прави прекрасни образи, но той израства и като певец. Рахал, или както приятелите го наричаме Башо, е много добър във височините, но започна да се справя и в ниския регистър. Другият, който не се е занимавал професионално нито с пеене, нито с актьорство, е Ваня Джеферович. Той е много дисциплиниран, възпитан и съм впечатлен от работохолизма му и желанието да постига добри резултати.

- А Етиен Леви показа ли на Виктор Калев как да го имитира?

- Категорично не. Той е изключителен и гениален актьор. Вики е включвал моя образ в свои изяви и преди години. Неслучайно, след като влезе в моята кожа в ДКапкитеУ, му казах: "Не знам кой е оригиналът, но си по-добър от него." В танците аз имам едно специфично движение, което навремето специалистите наричаха на майтап "Етиенов гърч". Вики го направи едно към едно. Преди години проф. Боньо Лунгов бе поставил спектакъла "Двойници в нощта", като една част от него пресъздаваше образи на български изпълнители, а другата - чужди. Тогава негови студенти идваха да им покажа някои мои специфични движения. Но това, което направи Виктор, ме порази. Сега ще ходя да гледам неговото представление "Грамофонът", в което също ме имитира.

- Известно е, че група "Трик" отново се събира, как дойде идеята?

- Преди години се разделихме, след като бяхме издали два албума - "Трик I" и "Шесто чувство", както и две малки плочи. И тъкмо когато трябваше да затвърдим нашето голямо стоене на сцена, се разделихме. Това сме го оставили във времето.

- Ще правите ли лятно турне?

- Не, пазим се от мегаломански обещания, защото това е много трудоемко като организация. Първо искаме да заявим нашето сегашно присъствие с новата песен и след това ще мислим за другите неща - концерти и турнета. Важното е, че отзивите за нашето събиране са страхотни, особено след гостуването ни в "На кафе" при Гала. Тази година, на 3 юли, правя 60 години и замислям концерт във връзка с моя юбилей с песни на "Трик" и наши дуетни парчета с Нели, с мои самостоятелни изпълнения. Мисля да поканя и хора, с които съм работил в "Х-фактор", "Мюзик айдъл", "Като две капки вода", и да стане едно бавно преливане на изпълнители от различни поколения, за да покажа на хората, че има приемственост в името на духа на изкуството. Това съм замислил и дано успея да го реализирам. Не страдам от мегаломания, че концертът трябва да е в суперголяма зала и видите ли, хората трябва да припадат по Етиен Леви.

- Етиен, имал ли си пропуснати шансове - в личен и професионален план?

- Да, имал съм. Преди години Стефан Широков бе замислил певците, които пеят в "Трик", да правят и солова кариера. Първо го осъществи с Диана, после предложи и на мен, но му отказах, защото го приемах като предателство към групата. Това е първият ми пропуснат шанс. Другият беше в Израел, когато попаднах в средите на тамошния шоу бизнес. През 1992 г. там спечелих конкурс за роля в известния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър - "Йосиф с невероятната риза на райета". Оттам нататък имах страхотния шанс да направя кариера в Израел, но баща ми се разболя и аз се върнах в България уж за малко, но си останах тук. В личен план сигурно съм изпуснал много шансове, защото нямам точен барометър. Може би често пъти съм смесвал любовта с покровителство. Но не бива да се съжалява - човек трябва да си научи уроците.

 

Инж. д-р Боряна Манолова:

Все повече млади хора се връщат от чужбина

Дамите трябва да имат по-голямо самочувствие и когато им се предостави шанс, да не се колебаят и да се възползват от него, съветва председателката на Съвета на жените в бизнеса в България и заместник-председател на КРИБ

Инж. д-р Боряна Манолова може да се нарече една от най-успелите бизнес дами у нас. Завършила е Русенския университет "Ангел Кънчев", има докторска степен по електроснабдяване и електрообзавеждане. Специализирала е мениджмънт и бизнес комуникации, както и корпоративни финанси. Тя е сред създателите и председател на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на "Siemens България" (от 2009 г.) От април т.г. е и зам.-председател на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриаците в България (КРИБ). С инж. Манолова разговаряме по повод старта на третия национален конкурс "Стажанти 2017", организиран от Съвета на жените в бизнеса, който тази година е на тема "Портрет на успелия човек, когото познавам". Голямата награда е посещение и стаж в Европейския парламент.

- Г-жо Манолова, чия е инициативата "Оставаме в България" и какво се очаква от нея?

- Това е най-голямата стажантска инициатива в страната и е на Съвета на жените в бизнеса в България - организация, която обединява компании и индивидуални членове, подкрепящи идеята, от една страна, за насърчаване и развитие на жените в тяхното кариерно израстване и придобиване на самочувствие да заемат ръководни постове. Другата ни основна линия е насочена към младите хора - да им покажем, че в България има много възможности за развитие, за реализация на техния потенциал, че има много и хубави работни места, които могат да бъдат предоставени на тях. Не е случаен фактът, че 25% от младежите, изкарали стаж в нашите компании, остават на работа в тях. Нашата инициатива обединява младежите, които изкарват своите стажове в компаниите, членуващи в Съвета на жените в бизнеса, но е отворена и към стажанти в други компании. С "Оставаме в България" искаме да покажем на младите хора, че страната ни е едно хубаво място за живот и за кариерно развитие. Те имат много голям потенциал и желание за изява, за реализация, затова инициативата ни е насочена точно към тези будни младежи. Разбира се, хубаво е, когато за труда си получават и награди, каквито осигуряваме всяка година.

- Как избрахте тазгодишната тема "Портрет на успелия човек, когото познавам"?

- Решихме да предоставим тази тема на младите хора, тъй като искаме да ги провокираме да помислят върху това какви са критериите за успех, какви са в техните очи успелите хора и да ги свържат с някоя реална личност, която те познават. Дали сме им свобода на изява. Могат да представят не само класическото есе, но и презентация, комикс, видео, интервю - всякакви жанрове, които решат да използват, тъй като младите хора са доста креативни.

- Голямата награда е посещение и стаж в Европейския парламент. Кой я осигурява?

- Патрон на нашата инициатива е една млада дама, която е красивото европейско лице, представящо България не само в Европа, но и в света - евродепутатката Ева Майдел (това е новото име на Ева Паунова, евродепутат от ГЕРБ, което тя прие, след като се омъжи за австрийския адвокат Никлас Майдел - б.а.). Нейният фокус в работата й в Европейския парламент са младите хора, така че това е едно естествено сътрудничество между Съвета на жените в бизнеса и нея. Има и други награди - допълнителни стажове в компаниите, които са членове на съвета, различни ваучери за покупки.

- С какво нашият бизнес ще привлече младите хора да останат тук, след като в чужбина биха получили много по-голямо възнаграждение?

- Компаниите, които участват в Съвета на жените в бизнеса, имат много добри практики в страната. Те са световни лидери в своята област и да ви кажа честно, при нас няма проблеми с предоставяне на добри възнаграждения и на кариерно развитие, което може да бъде не само в страната. Имаме много програми за ротация. Наши служители отиват в чужбина, получават допълнителен опит и след това с натрупаните познания се връщат в България. Мога да дам за пример компанията "Сименс", на която съм главен изпълнителен директор. В нея младите хора имат много голямо поле за кариерно развитие. Нашата основна насоченост е към инженерните специалности, но компаниите, участващи в съвета, са от всички сфери - банково дело, индустрия, енергетика, фармацевтика, финансови услуги, хоспиталити, строителство... Смятам, че ние сме платформата, която може да даде най-широк поглед върху икономиката на страната, и сме барометър на работните места.

- У нас жените по-бързо се приспособиха в първите години на прехода, когато изведнъж много хора останаха без работа, и години наред издържаха семействата си. Може би затова и сега са така успешни в бизнеса?

- Да, така е, ако погледнем назад във времето. Точно в тези години, които споменахте, машиностроенето ни например, което беше доминирано от мъжете, беше в критично състояние. И жените успяха в сфери като лека промишленост, услуги да останат активни в икономическия живот и да спасят семейството. Аз съм много горда с българските жени, тъй като сме гъвкави, активни, успяваме бързо да реагираме на промените в света около нас.

- Само да не ни обвинят сега във феминизъм...

- Защитник съм на тезата, че жената не може без мъжа, мъжът не може без жената. Ние сме две половинки на едно цяло и в трудни моменти винаги единият трябва малко повече да даде. Нашата организация по никакъв начин не е феминистка, тъй като сме се събрали съмишленици. В Съвета на жените в бизнеса в България членуват и мъже, които подкрепят нашите ценности и инициативи. Всъщност много от компаниите, които са наши корпоративни членове, се ръководят от мъже.

 

Запалиха магазина на Мегз

Сашка Васева се уредила с немска пенсия

Илиана Раева кърмила чуждо бебе

Тити Папазов разпуска в ръцете на певица

Щерката на Румен Овчаров пусна горещ хит

Алисия е фенка на Гери-Никол и Дара

Педро Алмодовар познава изтънко женската душа

Путин и Тръмп договаряли таен канал за комуникация

Сонка Златната ръчичка - кралицата на крадците

Александър Дюма е бащата на френската кухня

Как да разпознаем знаците на съдбата

Д-р Тихомир Мустаков: Плюшените играчки и саксийните растения провокират алергия

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА – В „ЖЪЛТ ТРУД“ ОТ 24 МАЙ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица