Ето го дядото на Васил Терзиев - началник на тоталитарното ВКР-ДС

Появи се снимка на дядото на днешния кандидат-кмет в София на ПП-ДБ Васил Терзиев.

"Някогашният шумкар, просъветски терорист и началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона, който в периода 1953-1973 гг. е началник на Трето управление на Държавна сигурност (ВКР-ДС), Васил Павлов Терзиев достига до чин ген.-лейтенант", пише сайтът Zonanews, който публикува архивната фотогрфия.

Ген. Васил Терзиев

В спомените си, наречени "Рамо до рамо със съветските чекисти", Васил Терзиев разказва за своята дейност като кадрови служител на комунистическото Военно контраразузнаване, известно като Трето управление на Държавна сигурност. Той също описва съветското влияние във ВКР-ДС и разкрива военното контраразузнаване като един от инструментите на БКП за контрол на армията и налагане на "пролетарската диктатура". 

"С цел да се канализират и изяснят съгласуваността и взаимодействието на ВКР с ръководството на МНО, а също и с командирите и политработниците по обединенията, съединенията и поделенията на армията, още след излизането на ВКР от подчинение на МНО се изготви инструкция за правата и задълженията на оперативните работници на управлението, много ни помогна както съветникът от КГБ към управлението, така и главният съветник към МНО", пише Васил Терзиев. 

Дядото на днешния "десен" кандидат-кмет на София на ПП-ДБ име описва "прекрасните съветски чекисти" към ВКР:
"Към управлението като съветници са били прекрасните съветски чекисти: Григорий Георгиевич Пилипенко, дошъл през 1953 г. и престоял у нас повече от 4 години. Рядко активен, с голям житейски и оперативен опит. Участвал като военен контраразузнавач през цялата Отечествена война. Много често беше в отделите, отделенията и при отделния оперативен работник. Живееше с тревогите, успехите и неудачите на управлението. Бързо изучи обстановката у нас, знаеше делата и сигналите, добре усвои български език и без преводач общуваше с личния състав", пише Терзиев.

Съветникът от съветските служби е имал пълен достъп до секретните дела на ВКР - лични и работни - както и до сигнали, които се получават в управлението.

По-нататък в спомените си ген. Васил Терзиев описва участието си в разгромяването на "вражеската опозиция" в България през втората половина на 40-те години на миналия век:
"През този тежък и динамичен период външната реакция и вражеската опозиция, която действуваше под ръководството на империалистическите разузнавания, търсеха опора и в армията, създаваха контрареволюционни организации като "Неутрален офицер", "Цар Крум", "Военен съюз" и др. с цел сваляне на народната власт. Благодарение на усилията на оперативния състав от РО-2 (който по това време бе на подчинение на министъра на войната) и активната помощ на Държавна сигурност тези контрареволюционни организации бяха разкрити и разгромени".

Комунистическият контраразузнавач се хвали в спомените си с чистката в армията, която е провеждал по указание на партията:
"През периода 1946-1947 г. по указание на партията РО-2 съвместно с помощник-командирския апарат и ДС проведе чистка в армията на голяма част от вражески настроените към народната власт царски офицери, които бяха участвали в борбата срещу прогресивните дейци или бяха от чужда класов произход". И допълва: "През 1951-1952 г. се проведе нова чистка". 

Васил Терзиев се хвали и с ликвидациите на българи, които са се опитвали да избягат през границата от болшевишката тирания в България:
"Важна беше и задачата на ВКР в борбата срещу бягствата зад граница. Имаше години, когато настроенията за бягства се усилваха...В повечето случаи контингентът беше от неукрепнали младежи, с авантюристични наклонности".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България