Ето с кои храни най-често ядем ГМО

Основно в соеви и царевични продукти се откриват ГМО съставки на храните у нас. Всички видове са разрешени в рамките на ЕС и в допустимото количество. Изключение правят два случая. Единият са детски храни, в които изобщо е забранено да бъдат влагани ГМО съставки, а другият е соево зърно, внос от Украйна.

При случая с детските храни става въпрос за адаптирано мляко, което е спряно и унищожено. Било е внос от Германия, каза Камен Николов, от Агенцията по безопасност на храните, по БТВ. По случая със соята от Украйна производителят е глобен с 1000 лева. „Така е по стария закон, новият закон предвижда 10-кратно увеличение на санкцията”, уточни Николов.

Екологът Ивайло Попов от сдружение „За Земята” изтъкна, че Агенцията по безопасност на храните до 2013 г. не е откривала ГМО, такива са открити през 2014 и 2015 г.

Царевица и соя са и основните продукти, които се изследват за остатъци от ГМО. Тестът е сложен и отнема време, а пробата трябва да е във вид на прах.

В лабораторията на Столичната здравна инспекция се изследват преработени продукти, предназначени за крайния потребител. За генномодифицирани организми са тествани пуканки, кренвирши, малотрайни колбаси, майонеза.

По думите на Диана Налбантова от лабораторията положителни резултати – над 0.9%, са откривани при царевица и соя, внос от САЩ. „Там намерихме към 5% в единия продукт и 4,9% във втория продукт”, поясни тя.

„Въпреки многобройните изследвания, доклади, статии няма доказателства за друго, освен за алергичния ефект, който могат да предизвикат генномодифицираните организми”, уточни експертът.

В част от колбасите, шоколадите и десертите се влага соя или соев лецитин, който може да има остатъци от ГМО. Царевицата за пуканки също може да е модифицирана . В нередки случаи тя е внос именно от САЩ, където ГМО пазарът е много по-отворен. В готовите храни обаче замърсяванията се хващат много по-трудно, признават от лабораторията.

Дали такива продукти трябва да бъдат унищожени и спрени, решават от Агенцията по безопасност на храните. Това е контролният орган, който следи за чистота на пазара.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. „… става въпрос за адаптирано мляко, което е спряно и унищожено. Било е внос от Германия,“ – това може да е изненада само за промито демократично гoвeдо…

  2. Че кое пък да е изненадата. Всякакви хора и търговци има навсякъде. За това и е контролът на храните или си мислиш, че комунягите са всичките честни и почтенни. За пример ще ти дам 86 та и Чернобил. Колко честно постъпиха като не обелиха и грам дума за това, че ще сме облъчени. Но така е при капитализма. Има хубаво има и лошо. Хубаво е, че можеш да използваш капиталистиески компютър.. лошото е, че дори и социалистите не са те научили да започваш изречението със главна буква.

  3. Коментя ги разбира нещата много. Да стане един премиер и да върне славните дни на социализЪма.

  4. Стига с тези комуняги,не ви ли омръзна???Отнася се за живота на нас и нашите деца!Не знаете ли,че в САЩ възрастните купуват храни от магазина за себе си,а за децата много по-скъпа от специализирани магазини.Знам го от племенницата ми,която отдавна е в“страната с неограничените възможности“.

    1. Зависи на какво дередже си. Като цяло във всеки един магазин има нормална и детска храна. Детските са до 3 години мисля и са най-различни както и в България. Така, че спокойно не е нещо по-различно от колкото и тук. Казвам ти го като човек живял в “страната с неограничените възможности“ и които живее в Англия в момента. Ако си с доход над средния можеш да ходиш и в специализираните магазини за да копуваш специализирана храна където ще ти е и доста по-скъпа – нещо като нашите био магазини само, че там качеството е на ниво.

  5. Защо трябва да има хора с доход над средния ,за да живеят добре?Другите да мрът ли???Аз живея добре битово,но емоционално не мога да понеса мизерията около мен!!!Дечица да плачат за парче салам,младежи без зъби и т.н…Това ли му е доброто г-н Петроха?Стой там,където си,защото тук…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.