Ефективна присъда за хирург за присвояване на лекарства и измама на пациенти

Снимка: Архив

Докторът е в ареста заради специални рецепти, има и обвинение за притежание на морфин

Хирургът от Разград, арестуван заради незаконно изписване на морфин за продажба на наркопазара, получи ефективна присъда по предходно обвинение за присвояване на лекарства и прибиране на пари от пациенти. Присъдата на д-р Бранимир Мичев е била произнесена от Районния съд в Разград, става ясно от сайта му. Тя е 3 години и 6 месеца при първоначален общ режим в затворническо заведение.

Тя е била произнесена през септември миналата година, а мотивите са от декември, но е публикувана на сайта в справката за март 2019 г.

Докторът е признат за виновен, че през пролетта на 2014 г., е присвоил 22 флакона от лекарството “Таргоцид 400 мг”, на обща стойност 1139 лв., собственост на болницата в Разград, където работел в хирургията. По-тежкото наказание е по второто обвинение, което е за измама на пациенти, с цел имотна облага. Нанесената щета на болните или техни близки е изчислена на 5327 лв. Сумата е щяла да бъде по-сериозна, но хората не успели да намерят исканите от тях пари, за които докторът твърдял, че са за лекарства и консумативи. Казвал, че той лично щял да ги осигури.

От мотивите става ясно, че жена била изнудена да намери 360 лв. за платно, което да й поставят при операция на корема. От медицинските документи не ставало ясно такова да е ползвано. След операцията жената била притискана да даде още 1340 лв., които не успяла да намери. При втория случай, пак за платно от близки на мъж били поискани вече 1000 лв. Роднините ги дали веднага, както и още 400 лв. Наложила се втора операция, след която докторът казал, че пациентът е добре и взел още 1000 лв. Отивайки да видят оперирания, близките разбрали, че той е починал, защото бил изведен „почти мъртъв от операционната”, по думите на реаниматорите. Тогава роднините потърсили обяснение от доктора, който ги излъгал. Издали го на ръководството на болницата, а то ги насочило към прокуратурата и полицията.

В трети случай пациент бил убеден и дал 560 от исканите 960 лв. за инжекции, които няма данни да са му слагани.

Антибиотикът, който докторът присвоил, също бил взет уж за пациент, но от документите не личало да е стигнал до него.

Хирургът и адвокатите му твърдели, че медикаментите и консумативите действително са били ползвани при лечението на съответните пациенти. Съдът обаче смята противното.

Според присъдата докторът трябва да плати 5385 лв. на полицията за разноските по досъдебното производство. Дължи и 953 лв. на съда.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Разград.

Докторът вече има две условни наказания. Едното е за теглене на пари от чужда карта. Второто, което е от края на февруари, е за измама за над 10 000 лв., взети от мъж, чиито син трябвало да отърве затвор с помощта на доктора. В момента той е в ареста заради специални рецепти за наркотични лекарства, които отивали при дилъри във Варна. Има и внесено обвинение за незаконно притежание на над 10 000 ампули морфин и други.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право